Navigacija

O-UB-20-BIOL - Biologija

Specifikacija predmeta
Naziv Biologija
Akronim O-UB-20-BIOL
Studijski program Prehrambena tehnologija
Modul Upravljanje bezbednošću i kvalitetom u proizvodnji hrane
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 6.0 Status predmeta izborni
    Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Predmet treba da omogući studentu razumevanje: • detaljne građe, funkcije i deobe biljne ćelije • osnovnih morfoloških karakteristika biljnih organa • raznovrsnosti, rasprostranjenja i značaja glavnih grupa biljaka
    Ishodi učenja (stečena znanja) Na kraju predmeta student treba da: 1. Uporedi i razlikuje osnovnu građu, funkciju i životni ciklus: ćelija, njenih organela, građe i funkcije ćelija, prepozna biljne vrste od značaja za studijski program 2. i sposobnost za timski rad, kritičko mišljenje, prezentaciju stečenog znanja, procenu ishoda učenja, procenu nastavnog procesa.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave pregled građe biljne ćelije: Osnove morfologije i fiziologije biljaka: biljni organi, osnovni fiziološki procesi biljaka (fotosinteza, transpiracija, regulacija vodnog režima, fotoperiodizam, biljni hormoni, vernalizacija, dormancija semena), raznovrsnost, rasprostranje i značaj glavnih grupa biljaka za studijski program
    Sadržaj praktične nastave detaljna građa biljne ćelije i analiza procesa koji se u njoj dešavaju, biljni organi, morfološka građa, prepoznavanje i raznovrsnosti grupa biljaka od značaja sve odseke studijskog programa.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    2 1 1
    Metode izvođenja nastave Paralelno sa teorijskom i praktičnom nastavom izvodi se i nastava/učenje na daljinu na sistemu/platformi za e učenje Poljoprivrednog fakulteta: www.imoodle.agrif.bg.ac.rs, gde se odvija i neposredna komunikacija sa studentima, najavljuju aktivnosti na kursu i objavljuju primeri i rešenja testova, rezultati provera znanja, te konačne ocene studenata i ankete za ocenu nastavnika na kursu.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 20 Pismeni ispit
    Praktična nastava Usmeni ispit 60
    Projekti
    Kolokvijumi 20
    Seminari