Navigacija

D-ML-14-FIN - Fiziologija insekata

Specifikacija predmeta
Naziv Fiziologija insekata
Akronim D-ML-14-FIN
Studijski program Poljoprivredne nauke
Modul Melioracije zemljišta
Tip studija doktorske akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 8.0 Status predmeta izborni
    Uslovljnost drugim predmetima Bez uslova Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Znanje/razumevanje osnovne sistematike, morfologije i anatomije insekata, značaja insekata u ratarskoj i povrtarskoj proizvodnji, poznavanje štetnih vrsta i njihove biologije razvića. Veština determinacije štetočina do nivoa vrste i determinacije drugih vrsta insekata do nivoa reda, procenu štetnosti fitofagnih vrsta insekata. Znanje o osnovnim merama zaštite useva od štetočina.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Poznavanje građe insekatskog tela, prepoznavanje štetočina u stadijumu jajeta, larve, lutke i imaga. Poznavanje biologije razvića i osnovnih mera borbe protiv štetnih vrsta. Student treba da bude osposobljen za prepoznavanje štetočina na usevima i u skladištima, korišćenje ključeva za njihovu determinaciju, primenu različitih metoda praćenja štetočina i donošenje odluke o potrebi i načinu njihovog suzbijanja.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Značaj insekata, opšte karakteristike insekata (morfologija, anatomija) razmnožavanje i razviće. Štetne vrste insekata u ratarstvu i povrtarstvu (polifagne štetočine, štetočine strnih žita i kukuruza, štetočine industrijskog bilja i povrća, skladišne štetočine). Štetne vrste grinja, nematoda, glodara i puževa.
    Sadržaj praktične nastave Iz svih poglavlja predavanja predviđene su praktične vežbe u laboratoriji i vežbaonici za entomologiju
    Literatura
    1. Tanasijević, N., Simova-Tošić, D. (1987): Posebna entomologija, Poljoprivredni fakultet, Beograd-Zemun
    2. Sekulić, R., R. Spasić i T. Kereši (2008): Štetočine povrća i njihovo suzbijanje. Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Novom Sadu, Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu, 212str.
    3. Radonjić, A. (2020): Opšta entomologija - praktikum. Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu,
    4. Petrović-Obradović, O. (2003): Biljne vaši (Aphididae, Homoptera) Srbije. Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu, 153 str +16 tab.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    4 0 3
    Metode izvođenja nastave Predavanja i vežbe u kombinaciji sa interaktivnom nastavom će se održati u svim oblastima. Posle završene praktične nastave obavezan je kolokvijum.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja Pismeni ispit 30
    Praktična nastava Usmeni ispit 40
    Projekti
    Kolokvijumi 20
    Seminari 10