Navigacija

D-PT-14-SOFP - Primena softverskih paketa u proučavanjima korova i pesticida

Specifikacija predmeta
Naziv Primena softverskih paketa u proučavanjima korova i pesticida
Akronim D-PT-14-SOFP
Studijski program Poljoprivredne nauke
Modul Poljoprivredna tehnika
Tip studija doktorske akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 10.0 Status predmeta izborni
    Uslovljnost drugim predmetima - Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Da osposobi studenta da ovlada softverskim paketima koji se koriste za obradu, analizu i interpretaciju podataka iz oblasti: interakcije korov-usev i korov-abiotski/biotski faktor, korovske flore i vegetacije, reakcije biljaka na herbicide, reakcije fitopatofenih gljiva na fungicide i reakcije štetočina na zoocide, i biološke efikasnosti pesticida u suzbijanju štetenih organizama.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Osposobljenost za primenu softverskih paketa za obradu podataka dobijenih u istraživanjima: interakcije korov-usev i korov-abiotski/biotski faktor, korovske flore i vegetacije, reakcije biljaka na herbicide, reakcije fitopatofenih gljiva na fungicide i reakcije štetočina na zoocide, biološke efikasnosti pesticida; kao i da bude u mogućnosti da ih samostalno primeni i pravilno interpretira.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Primena softverskih paketa za anlizu interakcije usev-korov (agricolae package in Statistical Software R), korovske flore i vegetacije (TURBOVEG i JUICE), reakcije biljaka na herbicide, reakcije fitopatofenih gljiva na fungicide i reakcije štetočina na zoocide (BIOASSAY97; drc package in Statistical Software R), ispitivanja biološke efikasnosti pesticida u suzbijanju štetenih organizama (ARM 8).
    Sadržaj praktične nastave Praktična primena softverskih paketa: Statistical Software R, JUICE 7.0 software, BIOASSAY97, LEICA IM 1000, ARM 8 u obradi, analizi i interpretaciji rezultata istraživanja iz oblasti korova i pesticida.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    5 0 3
    Metode izvođenja nastave Teorijska interaktivna nastava. Obrada seta podataka iz jedne oblasti istraživanja u adekvatnom softverskom paketu.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja Pismeni ispit
    Praktična nastava Usmeni ispit 30
    Projekti
    Kolokvijumi
    Seminari 70