Navigacija

D-ZO-14-MIBM - Metode istraživanja u biljnoj mikologiji

Specifikacija predmeta
Naziv Metode istraživanja u biljnoj mikologiji
Akronim D-ZO-14-MIBM
Studijski program Poljoprivredne nauke
Modul Zootehnika
Tip studija doktorske akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 10.0 Status predmeta izborni
    Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Da studenti steknu znanja o: različitim metodama detekcije, identifikacije i karakterizacije fitopatogenih gljiva i pseudogljiva, zasnovanih na različitim osobinama kao što su patogene, serološke, konvencionalne morfološle i molekularne, značaj tačne i pravovremene detekcije; veština iz dizajniranja i postavljanja ogleda, izbora odgovarajućim eksperimentalnih metoda za dobijanje pouzdanih rezultata
    Ishodi učenja (stečena znanja) Od studenta se očekuje da pokaže poznavanje i razumevanje teorijske osnove pojedinačnih metoda detekcije, identifikacije i karakterizacije fitopatogenih gljiva i pseudogljiva, da bude u mogućnosti da ih samostalno primeni, kombinuje i upotpunjuje, pravilno postavlja oglede i pravilno inerpretira dobijene rezultate.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Pojam i značaj detekcije, identifikacije i karakterizacije fitopatogenih gljiva i pseudogljiva; Izolacija i dobijanja čistih kultura; Morfološke, odgajivačke i fiziološke odlike; Testovi patogenosti in vitro i in vivo; Simptomatologija; Prenošenje semenom i zemljištem; Serološke metode detekcije; molekularne metode, PCR, Multiplex PCR, Touchdown PCR, Real time PCR, Nested PCR, sekvneciranje.
    Sadržaj praktične nastave Primena protokola osnovnih metoda detekcije i identifikacije fitopatogenih gljiva i pseudogljiva. Interpretacija rezultata dobijenih pimenom različitih metoda
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    5 0 3
    Metode izvođenja nastave Teorijska interaktivna nastava. Izrada seminarskog rada iz jedne od predviđenih oblasti. Grupni projekt: primena različitih metoda detekcije i identifikacije fitopatogenih gljiva i pseudogljiva.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 15 Pismeni ispit
    Praktična nastava 15 Usmeni ispit 40
    Projekti
    Kolokvijumi 15
    Seminari 15