Navigacija

D-FM-14-BIFG - Bioinformatika u istraživanjima fitopatogenih gljiva i pseudogljiva

Specifikacija predmeta
Naziv Bioinformatika u istraživanjima fitopatogenih gljiva i pseudogljiva
Akronim D-FM-14-BIFG
Studijski program Poljoprivredne nauke
Modul Fitomedicina
Tip studija doktorske akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
    Nastavnik/saradnik (DON)
      Broj ESPB 10.0 Status predmeta izborni
      Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
      Ciljevi izučavanja predmeta Predmet treba da omogući studentu sticanje znanja o: informacionim tehnologijama u molekularnim proučavanjima; veština iz: poznavanja računarskih programa za analizu bioloških podataka sadržanih u nukleotidnim i aminokiselinskim sekvencama različitih delova genoma fitopatogenih gljiva i pseudogljiva; sposobnosti u rešavanju bioloških problema fitopatogenih gljive i pseudogljive korišćenjem DNK sekvenci.
      Ishodi učenja (stečena znanja) Student treba da ovlada računarskom analizom bioloških podataka: pronalaženjem, preuizmanjem, čuvanjem, organizacijom, arhiviranjem, analizom i vizuelizacijom bioloških, pre svega genetičkih informacija fitopatogenih gljiva i pseudogljiva. Od studenta se očekuje da primeni računar u obradi bioloških podataka, da primeni računarske programe za obradu sekvenci i koristi baze podataka.
      Sadržaj predmeta
      Sadržaj teorijske nastave Računarska tehnologija upravljanja biološkim informacijama u svrhu istraživanja fitopatogenih gljiva i pseudogljiva. Taksonomija i klasifikacija uparivanjem morfoloških, patogenih i drugih osobina sa svojstvima genomnih sekvenci. Funkcija i povezanost gena ili pojedinih delova genoma, varijabilnost; mutacije i drugi izvori varijabilnosti i njihov evolutivni i značaj.
      Sadržaj praktične nastave Korišćenje računara u obradi bioloških informacija. Interpretacija rezultata dobijenih na osnovu analiza korišćenjem programa informacione tehnologije.
      Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
      Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
      5 0 3
      Metode izvođenja nastave Teorijska interaktivna nastava. Izrada seminarskog rada iz jedne od predviđenih oblasti. Grupni projekt: primena kompjuterskih programa za analizu amino i nukleotidnih sekvenci odabranog virusa kao model sistem.
      Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
      Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
      Aktivnosti u toku predavanja 15 Pismeni ispit
      Praktična nastava 15 Usmeni ispit 40
      Projekti
      Kolokvijumi 15
      Seminari 15