Navigacija

D-PT-14-BIUS - Bioenergetski usevi

Specifikacija predmeta
Naziv Bioenergetski usevi
Akronim D-PT-14-BIUS
Studijski program Poljoprivredne nauke
Modul Poljoprivredna tehnika
Tip studija doktorske akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 8.0 Status predmeta izborni
    Uslovljnost drugim predmetima Upisane doktorske studije. Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Predmet treba da omogući studentu sticanje: a) znanja/razumevanja problema vezanih za genofond, introdukciju i proizvodnju useva za biomasu i energiju, principa održivog upravljanja ovom proizvodnjom, načinima zaštite ekosistema i tehnologijama njihove prerade.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Student treba da pokaže sistematsko i temeljno poznavanje i razumevanje zakonitosti i postupaka u introdukciji i proizvodnji useva za dobijanje energije, da pokaže sposobnost koncipiranja i projektovanja proizvodnje useva za dobijanje biomase kao sirovine za dobijanje energije.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Uvod, Obnovljivi izvori energije, Klima i zemljišta Srbije, Podela energetskih useva, Zaštita useva (korovi, štetočine, patogeni), Tehnologija proizvodnje, Miskantus, Španska trska, Obična trska, Trstika, Prerijsko proso, Visoka pirevina, Slonova trava, Sirak šećerac, Sudanska trava, Kukuruz, Lupine, Tehnologija prerade.
    Sadržaj praktične nastave Studijski istraživački rad - Biće organizovan individualno u zavisnosti od teme doktorske disertacije, obuhvatiće praćenje i analizu najnovije literature i izradu i pisanje seminarskih i naučnih radova.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    4 0 3
    Metode izvođenja nastave Predavanja u kombinaciji sa interaktivnom nastavom, seminari, konsultacije i mentorski rad sa studentima.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja Pismeni ispit
    Praktična nastava Usmeni ispit 60
    Projekti
    Kolokvijumi
    Seminari 40