Navigacija

M-VV-14-STV - Suptropske i tropske voćke

Specifikacija predmeta
Naziv Suptropske i tropske voćke
Akronim M-VV-14-STV
Studijski program Poljoprivreda
Modul Voćarstvo i vinogradarstvo
Tip studija master akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 6.0 Status predmeta izborni
    Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Predmet treba da omogući studentu sticanje znanja iz taksonomije i morfologije, sortimenta, specifičnosti najvažnijih fenofaza, ekoloških specifičnosti, kao i specifičnosti agro- i pomotehnike pojedinih vrsta suptropskih voćaka (aktinidija, maslina, smokva, slatka pomorandža, mandarina, limun, grejpfrut i nar) i tropskih voćaka (banana, mango, ananas, avokado, liči, papaja).
    Ishodi učenja (stečena znanja) Student treba da pokaže poznavanje i razumevanje bioloških osobina sorti suptropskih i tropskih vrsta voćaka, kao i specifičnosti tehnologije gajenja ovih vrsta. Na kraju kursa student treba da bude osposobljen za deskripciju i prepoznavanje vrsta i najvažnijih sorti, za utvrđivanje pogodnosti agroekoloških uslova za gajenje suptropskih i tropskih voćaka.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Predmet je podeljen na deset poglavlja: 1) Aktinidija, 2) Maslina, 3) Smokva, 4) Agrumi, 5) Nar, 5) Banana, 6) Avokado, 7) Mango, 8) Ananas, 9) Liči i 10) Papaja. U okviru svakog poglavlja obradiće se sledeće metodske jedinice: Privredni značaj, Poreklo i rasprostranjenost, Sistematsko mesto, Morfološke i fiziološke osobine, Sorte, Ekologija i Specifičnosti tehnologije gajenja.
    Sadržaj praktične nastave Upoznavanje sa osobinama privredno najznačajnijih sorti suptropskih vrsta voćaka (aktinidije, masline, smokve, nara i agruma) i tropskih vrsta voćaka. Opis i determinaciju sorti suptropskih vrsta voćaka, kao i determinaciju tropskih vrsta.
    Literatura
    1. Nikolić, M., Radulović, M. (2010): Suptropske i tropske voćke. Naučno voćarsko društvo Srbije, Čačak. Paull R.E., Duarte, O. (2012): Tropical Plant and Soil Sciences (Tropical Fruits, Vol. 2), University of Hawaii at Manoa, Honolulu, Hawaii, USA. ISBN 9781845937898
    2. Miranović, K. (2006): Maslina. Obod, Cetinje.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    3 2
    Metode izvođenja nastave Teorijska i praktična nastava u kombinaciji sa interaktivnom nastavom će se držati u svim oblastima. U toku nastave je predviđena provera znanja testom, a na kraju praktične nastave (vežbi) predviđeno je polaganje kolokvijuma.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 20 Pismeni ispit
    Praktična nastava Usmeni ispit 60
    Projekti
    Kolokvijumi 20
    Seminari