Navigacija

M-VV-14-PVZ - Proizvodnja voća u zaštićenom prostoru

Specifikacija predmeta
Naziv Proizvodnja voća u zaštićenom prostoru
Akronim M-VV-14-PVZ
Studijski program Poljoprivreda
Modul Voćarstvo i vinogradarstvo
Tip studija master akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 6.0 Status predmeta izborni
    Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Predmet treba da omogući studentu sticanje znanja o osnovnim principima gajenja voćaka u različitim oblicima zaštićenog prostora; o osnovnim aspektima savremene tehnologije gajenja uz prilagođavanje biološkim karakteristikama vrsta i sorti gajenih voćaka; poznavanju različitih sistema gajenja, i specifičnosti agro i pomotehničkih mera u optimizaciji primenjene tehnologije gajenja
    Ishodi učenja (stečena znanja) Student treba da pokaže znanje iz oblasti: izbora adekvatnog sistema gajenja u zaštićenom prostoru; izbora vrsta i sorti; kao i poznavanje principa vansezonske proizvodnje prilagođene biološkim svojstvima pojedinih vrsta/sorti voćaka, kao i tehnoloških operacija u gajenju voćaka u zaštićenom prostoru.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave 1) Specifičnosti vansezonske proizvodnje voća u zaštićenom prostoru 2) Oblici zaštićenog prostora i pravilan odabir tehnologije gajenja 3) Mikroklimatski uslovi unutar objekta 4) Sistemi gajenja i odabir vrsta i sorti 5) Primena protivgradnih mreža u voćarskoj proizvodnji, 6) Hidroponski uzgoj voćaka i izbor supstrata, 7) Specifičnosti primene agro i pomotehničkih mera u zaštićenom prostoru
    Sadržaj praktične nastave Upoznavanje sa osobinama, tehnikama i metodama gajenja ekonomski najznačajnijih vrsta voćaka, ovladavanje savremenim tehnologijama i specifičnostima primene agrotehničkih mera i drugih tehnoloških operacija u zaštićenom prostoru.
    Literatura
    1. Milivojević, J. (2018). Posebno voćarstvo 3 – Jagodaste voćke. Poljoprivredni fakultet, Beograd.
    2. Heidenreich, C., Pritts, M., Demchak, K., Hanson, E., Weber, C., Kelly, M. (2012). High tunnel raspberries and blackberries. Department of Horticulture, Cornell University.
    3. Naučne publikacije iz domaćih i stranih časopisa.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    3 2
    Metode izvođenja nastave Teorijska i praktična nastava u kombinaciji sa interaktivnom nastavom će se držati u svim oblastima. U toku nastave je predviđena provere znanja testom, a na kraju praktične nastave (vežbi) predviđeno je polaganje kolokvijuma.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 10 Pismeni ispit
    Praktična nastava Usmeni ispit 60
    Projekti
    Kolokvijumi 30
    Seminari