Navigacija

O-VV-14-SPR2 - Stručna praksa 2

Specifikacija predmeta
Naziv Stručna praksa 2
Akronim O-VV-14-SPR2
Studijski program Biljna proizvodnja
Modul Voćarstvo i vinogradarstvo
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 4.0 Status predmeta obavezan
    Uslovljnost drugim predmetima / Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Predmet treba da omogući upoznavanje sa voćarskom i vinogradarskom naukom u praksi. Studenti rade u zasadima različitih voćnih vrsta i vinogradu tokom sva četiri godišnja doba. Cilj predmeta je da student upoznaju voćne vrste i sorte vinove loze koje se gaje u Srbiji u različitim fenofazama i budu uključeni u obavljanje svih savremenih pomotehničkih, ampelotehničkih i agrotehničkih operacija.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Izvođenje rezidbe jabučastih, koštičavih, jagodastih i jezgrastih voćaka. Sortna rezidba vinove loze. Izvođenje ostalih pomotehničkih i ampelotehničkih operacija u voćnjaku i vinogradu u cilju regulisanja rodnosti. Razmeravanje terena za podizanje novih zasada, priprema sadnica i loznih kalemova i sadnja. Izvođenje agrotehničkih operacija u voćnjaku i vinogradu (obrada, navodnjavanje i đubrenje).
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Procena rodnog potencijala voćaka i vinove loze. Upoznavanje sa pravilima i praktično izvođenje zrele i zelene rezidbe jabučastih, koštičavih, jagodastih i jezgrastih voćaka. Sortna rezidba vinove loze.
    Sadržaj praktične nastave Održavanje zemljišta u voćnjaku i vinogradu. Podizanje novih zasada, sadnja i rezidba mladih voćaka i vinove loze u cilju formiranja uzgojnog oblika. Vegetativno i generativno razmnožavanje voćaka i vinove loze. Izvođenje agrotehničkih i pomotehničkih operacija u matičnjacima i na proizvodnim površinama rasadnika.
    Literatura
    1. Zec, G., Đorđević, B. (2020). Praktična obuka iz voćarstva. Univerzitet u Beogradu Poljoprivredni fakultet. Beograd.
    2. Stanković, D., Jovanović, M. (1990). Opšte voćarstvo, IRO, «Građevinska knjiga», Beograd.
    3. Radivojević, D., Marković, N. (2015). Voćarstvo i vinogradarstvo. Univerzitet u Beogradu Poljoprivredni fakultet. Beograd.
    4. Marković, N. (2012). Tehnologija gajenja vinove loze. Monografija, Zadužbina sv. Manastira Hilandar, Beograd.
    5. Marković, N., Pržić, Z. (2020). Tehnologija gajenja vinove loze. Praktikum, Zadužbina sv. Manastira Hilandar, Beograd.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    0 0
    Metode izvođenja nastave Nastava će se izvoditi kroz teorijski deo i vežbe-praktično. Nastavnim planom i programom predviđeno je da u toku letnjeg semestra studenti jednom nedeljno obavljaju aktivnosti vezane za predmet na Oglednom dobru Poljoprivrednog fakulteta „Radmilovac“ i kroz obilazak voćnjaka, vinograda i vinarija u Srbiji.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja Pismeni ispit
    Praktična nastava Usmeni ispit
    Projekti
    Kolokvijumi
    Seminari