Navigacija

O-AE-14-ZUA - Zadrugarstvo i udruživanje u agroprivredi

Specifikacija predmeta
Naziv Zadrugarstvo i udruživanje u agroprivredi
Akronim O-AE-14-ZUA
Studijski program Agroekonomija
Modul
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
    Nastavnik/saradnik (DON)
      Broj ESPB 4.0 Status predmeta obavezan
      Uslovljnost drugim predmetima Nema. Oblik uslovljenosti
      Ciljevi izučavanja predmeta Sticanje znanja / razumevanja teorije i prakse zadrugarstva i udruživanja u agroprivredi u svetu i Srbiji, aktuelnih pitanja savremenog zadrugarstva i udruživanja u agroprivredi u procesima globalizacije i u lokalnom razvoju; specifičnostima zadružne svojine i revizije, obrazovanje, istraživanje i organizovanje u zadružne saveze i druge oblike udruživanja u agroprivredi.
      Ishodi učenja (stečena znanja) Student treba da bude osposobljen da: primeni znanja iz oblasti zadrugarstva; upravlja zadrugama i drugim oblicima udruživanja; da bude spreman za timski i individualni rad; rad sa pojedincima, grupama, udruženjima i agrarnim institucijama; za efikasno učenje, kritičko mišljenje i primenu u stručnom i naučnom radu u oblasti zadrugarstva i drugih oblika udruživanja u agroprivredi.
      Sadržaj predmeta
      Sadržaj teorijske nastave Uvod. Razvoj zadrugarstva u svetu i Srbiji. Elementi identiteta zadruge, zadružna svojina i imovina, zadruge i razvoj lokalnih zajednica, zadružna revizija, zadružno obrazovanje i istraživanje u zadrugarstvu. Marketing u zadrugarstvu. Nezadružni oblici udruživanja. Upravljanje u zadrugama, zadružnim savezima i udruženjima u agroprivredi. Zakonodavstvo o zadrugarstvu i udruživanju u agroprivredi Srbije.
      Sadržaj praktične nastave Vežbe prate predavanja sa seminarskim radovima i testovima provere znanja. Korišćenje statističkih baza i literature. Poseta institucijama i organizacijama značajnim za znanja i praksu iz oblasti zadrugarstva i udruživanja u agroprivredi.
      Literatura
      1. Zakić Z. (2000). Koopmenadžment. Dunav preving. Beograd.
      2. Ranđelović V. (2001). Osnovi zadrugarstva i zemljoradničko zadrugarstvo. Poljoprivredni fakultet i Zadružni savez Srbije. Beograd.
      3. Nikolić M. (2009). Evolucija zadružnog zakonodavstva u Evropi. DAES, Beograd.
      Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
      Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
      3 1
      Metode izvođenja nastave Predavanja, vežbe i interaktivna nastava. Provera znanja u toku nastave putem kolokvijuma, prezentacije i odbrane seminarskog rada.
      Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
      Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
      Aktivnosti u toku predavanja 10 Pismeni ispit
      Praktična nastava Usmeni ispit 40
      Projekti
      Kolokvijumi 30
      Seminari 20