Navigacija

O-MH-14-E - Engleski jezik

Specifikacija predmeta
Naziv Engleski jezik
Akronim O-MH-14-E
Studijski program Prehrambena tehnologija
Modul Mikrobiologija hrane
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
    Nastavnik/saradnik (DON)
      Broj ESPB 3.0 Status predmeta izborni
      Uslovljnost drugim predmetima Za upis predmeta potrebno predznanje engleskog jezika na srednjoškolskom nivou (ili najmanje nivo A2 ‒ uz dokaze) Oblik uslovljenosti
      Ciljevi izučavanja predmeta Ovladavanje kako receptivnim jezičkim veštinama (čitanje, slušanje sa razumevanjem) tako i produktivnim (govorenje, pisanje na engleskom jeziku) u odabranim situacijama diskursa prehrambene tehnologije. Posebna pažnja se poklanja engleskoj terminologiji prehrambene tehnologije i razvijanju veštine samostalnog prevođenja sa engleskog na srpski i obrnuto.
      Ishodi učenja (stečena znanja) Na kraju tečaja student treba (na bazičnom nivou) da stekne (1) profesionalnu operacionalnu kompetenciju (korišćenje engleske literature), (2) lingvističku i sociolingvističku kompetenciju (upotreba stručne terminologije shodno normama i inojezičnom uzusu) i (3) sociokulturnu kompetenciju (sposobnost primene stečenih znanja o kulturološkim karakteristikama).
      Sadržaj predmeta
      Sadržaj teorijske nastave Aktivno usvajanje i primena leksičko-gramatičkih znanja na materijalu tekstova koji se odnose na prehrambenu tehnologiju. Prezentacija savremenih modela poslovne korespondencije; pisanje biografije itd.
      Sadržaj praktične nastave Dijaloški i monološki govor; leksičko-gramatička i prevodna vežbanja.
      Literatura
      1. Gajić, R. (1998). English in agriculture. Beograd: IDP “Naučna KMD”.
      2. Hollett, V. (2006). Business Objectives. Oxford: Oxford University Press.
      3. Kelly, K. (2008). Science. Oxford: Macmillan Publishers Limited.
      4. Popović Lj. i V. Mirić (1996). Gramatika engleskog jezika sa vežbanjima. Beograd: IP„ZAVET”.
      5. Kolčar, V. (2002). Englesko-srpski i srpsko-engleski poljoprivredni rečnik. Beograd-Zemun: Institut za kukuruz “Zemun polje”.
      Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
      Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
      2 0
      Metode izvođenja nastave frontalna nastava, grupna nastava i individualni oblik nastave
      Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
      Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
      Aktivnosti u toku predavanja 10 Pismeni ispit 40
      Praktična nastava Usmeni ispit
      Projekti
      Kolokvijumi 30
      Seminari 20