pretraga
 
ћирилица срп-ћир latinica srp-lat english eng
 

dr Milica Mirković, docent

Milica Mirković - Fotografija

Telefon

  • lokal: 3201
  • fiksni: 4413201

Elektronska pošta


Godina rođenja

1985.

Akademska karijera
  Godina Institucija Oblast
Izbor u zvanje 2017 Tehnološka mikrobiologija
Doktorat 2017
Diploma 2009 Tehnologija mleka


Uža naučna oblast
Tehnološka mikrobiologija

Spisak predmeta koje nastavnik predaje
Naziv predmeta Nivo studija
Mikrobiologija
Studijski program:
  • Zootehnika
Osnovne akademske studije
Mikrobiološke metode analize hrane
Studijski program:
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Tehnologija animalnih proizvoda
Osnovne akademske studije
Mikrobiologija animalnih proizvoda
Studijski program:
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Tehnologija animalnih proizvoda
Osnovne akademske studije
Sanitacija pogona
Studijski program:
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Upravljanje bezbednošću i kvalitetom u proizvodnji hrane
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Tehnologija ratarskih proizvoda
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Tehnologija konzerviranja i vrenja
Osnovne akademske studije
Metode u mikrobiologiji hrane
Studijski program:
  • Prehrambena Tehnologija
Diplomske akademske studije
Viši kurs mikrobioloških metoda
Studijski program:
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Tehnologija biljnih proizvoda
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Tehnologija animalnih proizvoda
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Tehnološka mikrobiologija
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Hemija hrane
Specijalističke akademske studije
Viši kurs mikrobiologije hrane
Studijski program:
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Tehnološka mikrobiologija
Specijalističke akademske studije
Viši kurs tehnološke mikrobiologije
Studijski program:
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Tehnološka mikrobiologija
Specijalističke akademske studije
Mikrobiološke metode analize
Studijski program:
  • Prehrambena tehnologija
Doktorske akademske studije
Industrijska mikrobiologija
Studijski program:
  • Prehrambena tehnologija
Doktorske akademske studije
Genetika mikroorganizama
Studijski program:
  • Prehrambena tehnologija
Doktorske akademske studije
Odabrana poglavlja iz mikrobiologije hrane
Studijski program:
  • Prehrambena tehnologija
Doktorske akademske studije

Oblast istraživanja
Izolacija, selekcija i identifikacija bakterija mlečne kiseline iz autohtonih prehrambenih proizvoda
Ispitivanje mogućnosti primene probiotika u razvoju novih prehrambenih proizvoda kao funkcionalne hrane
Mikrobiološka bezbednost prehrambenih proizvoda
Ispitivanje mikrobiološke ispravnosti namirnica u prometu

Reprezentativne reference
1. Zorica Radulović, Dušanka Paunović, Milica Petrušić, Nemanja Mirković, Jelena Miočinović, Dušan Kekuš, Dragojlo Obradović (2014): The application of autochthonous potential probiotic Lactobacillus plantarum 564 in fish oil fortified yoghurt production. Archives of Biological Science, 15-22

2. Nemanja Mirković, Milica Petrušić, Ivana Lazarević, Dušanka Paunović, Suzana Dimitrijevic-Branković, Marica Rakin, Zorica Radulović (2014): Influence of freeze-drying on viability and biochemical properties of autochthonous lactic acid bacteria, II International Congress Food technology, Quality and Safety, 28-30.10.2014., Novi Sad, Srbija, Proceedings, 505-509

3. Ahrne Siv, Radulović Zorica, Petrušić Milica, Mirković Nemanja, Paunović Dušanka, Dimitrijević Suzana (2014): Survival of spray dried potential probiotic Lactobacillus plantarum 564 in chocolate through human gastrointestinal tract, International conference EU Project Collaboration: Challenges for Research Improvements in Agriculture, 2.-4.06.2014, Beograd, Srbija, Knjiga abstrakta, 47

4. Zorica Radulović, Jelena Miočinović, Milica Petrušić, Nemanja Mirković, Dušanka Paunović, Pudja Predrag, Viktor Nedović (2014): Autochthonous lactic acid bacteria - vector for traditional cheeses standardization and new functional food development, 41st Croatian dairy experts symposium, 09.-12.11.2014, Lovran, Hrvatska

5. Radulović, Z., Mirković, N., Bogovič-Matijašić, B., Petrušić, M., Petrović, T., Nedović, V. (2012): Quantification of viable spray-dried potential probiotic lactobacilli using real-time PCR. Archive of Biological science 64(4), 1465-1472.

6. Laličić-Petronijević, J., Popov-Raljić, J., Obradović, D., Nedović, V., Petrušić, M., Paunović, D., Radulović, Z. (2012): Dark chocolate as a matrix for probiotic bacteria. 6th Central European Congress on Food, 23-26. May, Novi Sad, Serbia, Proceedings, 1018-1024

7. Radulović, Z., Živković, D., Mirković, N., Petrušić, M., Paunović, D., Perunović, M., Stajić, S. (2011): Effect of probiotic bacteria on chemical composition and sensory quality of fermented sausages, Procedia Food Science, Vol.1, 1516-1522.

8. Radulović, Z., Miočinović, J., Mirković, N., Petrušić, M., Petrović, T., Bogović Matijašić, B., Nedović, V. (2011): Effect of encapsulated potential and commertial probiotic bacteria on the soft goat cheese, 28. September- 1. October 2011, 22nd International Scientific-Expert Conference of Agriculture and Food Industry, Sarajevo, Bosnia and Herzegovina, Proceedings, 349-353.

9. Radulović, Z., Miočinović, J., Petrušić, M., Mirković, N., Paunović, D., Petrović, T., Obradović, D. (2011): Effect of commercial and potential probiotics on the characteristics of soft goat cheeses, 16.-18. May 2011, IDF International Symposium on Sheep, Goat and other non-Cow Milk, Athens, Greece, Proceedings, 108-111.

10. Radulović, Z., Petrušić, M., Paunović, D., Obradović, D. (2011): Isolation and identification of lactic acid bacteria from Kombucha tea, 08.-10. September 2011, 2nd CEFSER (Center of Excellence for Food Safety and Emerging Risks) Workshop “Persistent organic pollutants in food and environment", 26th Symposium on Recent Developments in Dairy Technology and BIOXEN seminar “Novel approaches for environmental protection”, Faculty of Technology, University of Novi Sad, Proceedings, 180-185.

Tekući projekti
2011-2014:

1. Projekat III 46010 ''Razvoj novih inkapsulacionih i enzimskih tehnologija za proizvodnju biokatalizatora i biološki aktivnih komponenata hrane u cilju povećanja njene konkurentnosti, kvaliteta i bezbednosti'', Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj Srbije

2. Projekat III 46009 ''Unapređenje i razvoj higijenskih i tehnoloških postupaka u proizvodnji namirnica životinjskog porekla u cilju kvalitetnih i bezbednih proizvoda konkurentnih na svetskom tržištu'', Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj Srbije

3. 2013-2016 Advancing Research in Agricultural and Food Sciences at Faculty of Agriculture, University of Belgrade-AREA, FP7-REGPOT-0212-2013 -I, 316004

4. 2014-2016 Building Capacity of Serbian Agricultural Education to link with Society-CaSa TEMPUS


Stručna usavršavanja
2009 -The NATO Science for Peace and Security Program (SPS) NATO ATC: Advanced Training Course „Food Safety and Security- Rapid Detection Methods-policy making and emergency response“ Beograd, Srbija, 18.-22.05.

2010-Academic Research Skills Course, Consultative Bureau for International Projects, Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj, 05.-10.05. Beograd, Srbija

2010-„qPCR Workshop“, institut Torlak, 24.11. Beograd, Srbija

2010-Biotehnički fakultet, Univerziteta u Ljubljani, Odsek za zootehniku, Institut za mlekarstvo i probiotike, 07.-16.11.

2011-Biotehnički fakultet, Univerziteta u Ljubljani, Odsek za zootehniku, Institut za mlekarstvo i probiotike, 27.11.-23.12.

2013-Lund University, Faculty of Engineering LTH, Department of Food Technology, Engineering and Nutrition, 18.08.-13.11.

Drugi relevantni podaci
Član Udruženja mikrobiologa Srbije