pretraga
 
ћирилица срп-ћир latinica srp-lat english eng
 

dr Dragoslava Radin , redovni profesor

Dragoslava Radin  - Fotografija

Telefon

  • lokal: 3161
  • fiksni: 4413161

Elektronska pošta


Godina rođenja

1960.

Akademska karijera
  Godina Institucija Oblast
Izbor u zvanje 2011 Poljoprivredni fakultet u Beogradu Tehnološka mikrobiologija
Doktorat 1999 Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Novom Sadu Mikrobiologija
Magistratura 1995 Poljoprivredni fakultet u Beogradu Mikrobiologija
Diploma 1983 Poljoprivredni fakultet u Beogradu Tehnologija mleka


Uža naučna oblast
Tehnološka mikrobiologija

Spisak predmeta koje nastavnik predaje
Naziv predmeta Nivo studija
Opšta mikrobiologija
Studijski program:
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Upravljanje bezbednošću i kvalitetom u proizvodnji hrane
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Tehnologija ratarskih proizvoda
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Tehnologija konzerviranja i vrenja
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Tehnologija animalnih proizvoda
Osnovne akademske studije
Sanitacija pogona
Studijski program:
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Upravljanje bezbednošću i kvalitetom u proizvodnji hrane
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Tehnologija ratarskih proizvoda
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Tehnologija konzerviranja i vrenja
Osnovne akademske studije
Mikrobiologija hrane
Studijski program:
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Upravljanje bezbednošću i kvalitetom u proizvodnji hrane
Osnovne akademske studije
Metode u mikrobiologiji hrane
Studijski program:
  • Prehrambena Tehnologija
Diplomske akademske studije
Bakteriologija hrane
Studijski program:
  • Prehrambena Tehnologija
Diplomske akademske studije
Mikologija hrane
Studijski program:
  • Prehrambena Tehnologija
Diplomske akademske studije
Viši kurs mikrobiologije animalnih proizvoda
Studijski program:
  • Prehrambena Tehnologija
Diplomske akademske studije
Viši kurs mikrobiologije biljnih proizvoda
Studijski program:
  • Prehrambena Tehnologija
Diplomske akademske studije
Viši kurs mikrobioloških metoda
Studijski program:
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Tehnologija biljnih proizvoda
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Tehnologija animalnih proizvoda
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Tehnološka mikrobiologija
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Hemija hrane
Specijalističke akademske studije
Viši kurs mikrobiologije hrane
Studijski program:
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Tehnološka mikrobiologija
Specijalističke akademske studije
Viši kurs tehnološke mikrobiologije
Studijski program:
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Tehnološka mikrobiologija
Specijalističke akademske studije
Mikrobiološka kontrola proizvoda
Studijski program:
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Tehnološka mikrobiologija
Specijalističke akademske studije
Sanitacija prehrambenih pogona
Studijski program:
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Tehnološka mikrobiologija
Specijalističke akademske studije
Mikrobiološke metode analize
Studijski program:
  • Prehrambena tehnologija
Doktorske akademske studije
Industrijska mikrobiologija
Studijski program:
  • Prehrambena tehnologija
Doktorske akademske studije
Genetika mikroorganizama
Studijski program:
  • Prehrambena tehnologija
Doktorske akademske studije
Odabrana poglavlja iz mikrobiologije hrane
Studijski program:
  • Prehrambena tehnologija
Doktorske akademske studije

Oblast istraživanja
Mikrobiologija hrane, bezbednost hrane, patogeni mikroorganizmi koji se prenose hranom, molekularne metode u detekciji i identifikaciji virusa koji se prenose hranom, ekologija mikroorganizama u hrani, industrijski mikroorganizmi; primena starter kultura u industrijskoj proizvodnji sireva, kajmaka; upotreba probiotika u proizvodnji sireva; autohtone bakterije mlečne kiseline, bakteriofagi starter kultura.

Reprezentativne reference
1. Radin, D. (2014): New trends in food- and waterborne viral outbreaks. Arch. Biol. Sci., Belgrade, 66 (1), 1-9, 2014. DOI: 10.2298/ABS1401001R.

2. Radin, D. (2013): Significance and molecular detection of noroviruses in fresh produce. Book chapter in: Microbial pathogens and strategies for combating them: science, technology and education. Ed. Mendez-Vilas, A. Pub. Formatex Research Center, Microbiology book series – No4, Badajoz, Spain, 1893-1904, ISBN (13) Volume 3: 978-84-942134-1-0

3. Josic D., Radin D. (2012): Molecular markers and phage typing as a tool for diversity estimation of rhizobia. Book chapter in: Biotechnology and Biodiversity, 298-313. ISBN 978-86-80417-41-7

4. Radin, D. (2012): Human norovirus transmission due to contaminated fresh fruit and vegetables. Arch. Biol. Sci., Belgrade, 64 (4), 1405-1411, 2012. DOI: 10.2298/ABS1204405R.

5. Radin, D., D’Souza, D.H. (2011): Evaluation of two primer sets using newly developed internal amplification controls for rapid human norovirus detection by SYBR Green I based real-time RT-PCR. Food and Environmental Virology, Vol. 3, 61-69.

6. Radin, D., D’Souza, D.H. (2011): Simple and rapid detection of human norovirus from produce using SYBR Green I-based real-time RT-PCR. Food and Environmental Virology, Vol. 3, 121-129.

7. Radin, D., D’Souza, D. H., (2011): Improved rapid detection of human norovirus from tomatoes by next (second) generation SYBR GreenER based real-time RT-PCR. IAFP Seventh Europen Symposium on Food Safety, 18-20 May, Ede, The Netherlands, Abstract Book 1089523.

8. Radin, D. (2011): Foodborne viruses: Noroviruses in fresh fruits and vegetables. 7th Balkan Congress of Microbiology – MICROBIOLOGIA BALKANICA 2011, October 25-29, Belgrade, Invited speaker, Proceedings, ISBN 978-86-914897-0-01.

9. Radin, D., D’Souza, D. H., (2010): Developing Internal Amplification Controls to Compare and Improve Detection Sensitivity of Human Noroviruses from Clinical Samples by SYBR Green I Based Real-Time Reverse Transcription-PCR. Abstracts, American Society for Microbiology 110th General Meeting, 23-27 May, San Diego, CA, USA.

10. Radin, D., Niebuhr, S., Dickson, J.S. (2006): Impact of the population of spoilage microflora on the growth of Listeria monocytogenes on frankfurters. Journal of Food Protection, Vol. 69, No. 3, 679-681.



Tekući projekti
2011-2014:

1. Projekat III 46010 ''Razvoj novih inkapsulacionih i enzimskih tehnologija za proizvodnju biokatalizatora i biološki aktivnih komponenata hrane u cilju povećanja njene konkurentnosti, kvaliteta i bezbednosti'', Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj Srbije

2. Projekat III 46009 ''Unapređenje i razvoj higijenskih i tehnoloških postupaka u proizvodnji namirnica životinjskog porekla u cilju kvalitetnih i bezbednih proizvoda konkurentnih na svetskom tržištu'', Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj Srbije



Stručna usavršavanja
1. Ženeva, Švajcarska, juli – septembar 1980, Mikrobiologija u industriji mleka
2. Monpelje (INRA), Francuska, jun – juli 1988, Simbiozna azotofiksacija
3. Ejms (ISU), Ajova, SAD, juli – decembar 2004, Bezbednost hrane i program razmene i usavršavanja profesora
4. Knoxville, University of Tennessee (UT), Tennessee, SAD, oktobar 2009- jun 2010, Fulbright-ova stipendija, Primena molekularnih metoda u detekciji i identifikaciji virusa koji se prenose hranom
5. Georgia Southern University, Statesboro, GA, USA, March, 2010, The SoTL Commons: Optimizing Teaching & Learning: Strategies to Carry Out & Use Pedagogical Research, Continuing Education and Public Service.

Drugi relevantni podaci
Koautor knjige: Mikrobiologija, mikroorganizmi u životu biljaka; učešće u četiri monografije, učešće u Project LEA/RN (Learning Enhancement Action / Resource Network) kao Visiting Professor; ESConet (European Science Communication Network); član komisije za odbranu četiri doktorske disertacije, tri specijalistička rada i većeg broja diplomskih radova; član Udruženja mikrobiologa Srbije (Generalni sekretar UMS), Udruženja rehrambenih tehnologa Srbije, Američkog mikrobiološkog društva (American Society for Microbiology, ASM Ambassador to Serbia), Međunarodne asocijacije za zaštitu hrane (International Association for Food Protection),Evropskog društva za virusologiju (European Society for Virology), Fulbright Alumni Association.