pretraga
 
ћирилица срп-ћир latinica srp-lat english eng
 

dr Zorica Radulović, redovni profesor

Zorica Radulović - Fotografija

Telefon

  • lokal: 3161
  • fiksni: 4413161

Elektronska pošta


Godina rođenja

1962.

Akademska karijera
  Godina Institucija Oblast
Izbor u zvanje 2008 Poljoprivredni fakultet Biotehničke nauke
Doktorat 2007 Poljoprivredni fakultet Tehnološka mikrobiologija
Magistratura 1992 Poljoprivredni fakultet Tehnološka mikrobiologija
Diploma 1985 Poljoprivredni fakultet Tehnologija mleka


Uža naučna oblast
Tehnološka mikrobiologija

Spisak predmeta koje nastavnik predaje
Naziv predmeta Nivo studija
Mikrobiologija
Studijski program:
  • Zootehnika
Osnovne akademske studije
Mikrobiološke metode analize hrane
Studijski program:
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Tehnologija animalnih proizvoda
Osnovne akademske studije
Mikrobiologija animalnih proizvoda
Studijski program:
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Tehnologija animalnih proizvoda
Osnovne akademske studije
Mikrobiološke metode analize hrane
Studijski program:
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Tehnologija konzerviranja i vrenja
Osnovne akademske studije
Metode u mikrobiologiji hrane
Studijski program:
  • Prehrambena Tehnologija
Diplomske akademske studije
Bakteriologija hrane
Studijski program:
  • Prehrambena Tehnologija
Diplomske akademske studije
Mikologija hrane
Studijski program:
  • Prehrambena Tehnologija
Diplomske akademske studije
Viši kurs mikrobiologije animalnih proizvoda
Studijski program:
  • Prehrambena Tehnologija
Diplomske akademske studije
Viši kurs mikrobiologije biljnih proizvoda
Studijski program:
  • Prehrambena Tehnologija
Diplomske akademske studije
Viši kurs mikrobioloških metoda
Studijski program:
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Tehnologija biljnih proizvoda
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Tehnologija animalnih proizvoda
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Tehnološka mikrobiologija
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Hemija hrane
Specijalističke akademske studije
Viši kurs mikrobiologije hrane
Studijski program:
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Tehnološka mikrobiologija
Specijalističke akademske studije
Viši kurs tehnološke mikrobiologije
Studijski program:
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Tehnološka mikrobiologija
Specijalističke akademske studije
Mikrobiološka kontrola proizvoda
Studijski program:
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Tehnološka mikrobiologija
Specijalističke akademske studije
Sanitacija prehrambenih pogona
Studijski program:
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Tehnološka mikrobiologija
Specijalističke akademske studije
Mikrobiološke metode analize
Studijski program:
  • Prehrambena tehnologija
Doktorske akademske studije
Industrijska mikrobiologija
Studijski program:
  • Prehrambena tehnologija
Doktorske akademske studije
Genetika mikroorganizama
Studijski program:
  • Prehrambena tehnologija
Doktorske akademske studije
Odabrana poglavlja iz mikrobiologije hrane
Studijski program:
  • Prehrambena tehnologija
Doktorske akademske studije

Oblast istraživanja
Izolacija, selekcija i identifikacija bakterija mlečne kiseline iz autohtonih prehrambenih proizvoda i njihova primena kao starter kultura u standardizaciji proizvodnje tradicionalnih proizvoda kao bezbedne hrane;
Ispitivanje acidogene aktivnosti, proteolitičke sposobnosti, produkcije aromogenih jedinjenja, bakteriocina, egzopolisaharida i drugih karakteristika bakterija mlečne kiseline, važnih za starter kulture u prehrambenoj industriji;
Ispitivanje probiotskih karakteristika bakterija mlečne kiseline;
Ispitivanje mogućnosti primene probiotika u razvoju novih prehrambenih proizvoda kao funkcionalne hrane;
Mikrobiološka bezbednost prehrambenih proizvoda;
Uticaj pakovanja u modifikovanoj atmosferi na produženje roka trajanja animalnih prehrambenih proizvoda;
Ispitivanje mikrobiološke ispravnosti namirnica u prometu

Reprezentativne reference
1. Martinović, A., Radulović, Z., Wind, A., Janzen, T., Obradović, D. (2005): Isolation and characterization of bacterial flora from farmhouse fermented milk products of Serbia and Montenegro. Acta Veterinaria, Vol.55, No.4, 307-318.

2. Radin, D., Obradović, D., Radulović, Z. (2005): Food safety – milk and dairy products. Biotechnology in Animal Husbandry, Vol. 21, Special issue, p. 109-122.

3. Đerovski, J., Radulović, Z., Radin, D., Obradović, D., Puđa, P. (2007): The influence of the autochthonous LAB on the ripening of white brined cheeses. 5th International Congress of Food Technology, Thessaloniki. Proceedings Vol. 3, 327-335.

4. Radulović, Z., Radin, D., Obradović, D. (2006): Autohtona mikroflora sjeničkog sira. Prehrambena industrija, Vol. 17, No. 1-2, 48-51.

5. Radulović, Z., Radin, D., Obradović, D. (2006): Determinacija autohtonih bakterija mlečne kiseline iz kačkavalja. Prehrambena industrija, Vol. 17, No. 3-4, 82-86.

6. Djerovski, J., Radulović, Z., Barać, M., Paunović, D., Obradović, D., Pudja P. (2008): Application of autochthonous LAB in the white brined cheese production. Food and Nutrition, Vol.48, No 1-4, 49-54.

7. Z. Radulović, T. Petrović, D. Paunović, N. Mirković, D. Obradović (2008): Characterization of autochthonous Lactobacillus paracasei 08 strain on potential probiotic ability. Food Industry, Milk and dairy products, Vol.19, No1-2, 23-28.

8. J. Djerovski, Z. Radulović, D. Paunović, P. Pudja (2008): The influence of adjunct cultures on the properties of low fat brined cheeses. Food Industry, Milk and dairy products, Vol.19, No1-2, 92-96.

9. Martinović A. Wind A., Radulović Z., Marković B. (2003): Characterization of lactoccocal strains isolated from farmhouse fermented milk products of Serbia and Montenegro, 3rd Balcan Conference of Microbiology, Istambul, Proceedings and Abstract book, 266.

10. Radulović Z., Đerovski, J., Radin D., Obradović, D., Puđa, P. (2008): The role of autochthonous LAB in the white brined cheeses ripening. 5th IDF Syimposium on cheese ripening. Abstract book, 114-115.

Tekući projekti
2011-2014:

1. Projekat III 46010 ''Razvoj novih inkapsulacionih i enzimskih tehnologija za proizvodnju biokatalizatora i biološki aktivnih komponenata hrane u cilju povećanja njene konkurentnosti, kvaliteta i bezbednosti'', Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj Srbije

2. Projekat III 46009 ''Unapređenje i razvoj higijenskih i tehnoloških postupaka u proizvodnji namirnica životinjskog porekla u cilju kvalitetnih i bezbednih proizvoda konkurentnih na svetskom tržištu'', Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj Srbije



Stručna usavršavanja
NATO Advanced Training Course „Food Safety and Security-Rapid detection methods, policy making and emergency“, Belgrade, Serbia, May 18-22, 2009.

Drugi relevantni podaci
Docent dr Zorica Radulović je objavila više od 70 naučnih radova u međunarodnim i domaćim časopisima sa recenzijom, u zbornicima radova sa međunarodnih i domaćih skupova. Autor je jedne monografije. Učestvovala je u realizaciji šest domaćih projekata koje je finansiralo Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj Republike Srbije i dva međunarodna projekta. Učestvovala je u izradi tri Glavna elaborata za Svezni zavod za patente potrebna za zaštitu oznake geografskog porekla trajnih suvomesnatih proizvoda sa područja planine Zlatibor.
Bila je član komisija za odbranu 18 diplomskih radova, 1 magistarske teze i 1 doktorske disertacije. Član je Udruženja mikrobiologa Srbije i Udruženja nutricionista i dijetetičara Srbije.