pretraga
 
ћирилица срп-ћир latinica srp-lat english eng
 

dr Tanja Petrović, vanredni profesor

Tanja Petrović - Fotografija

Telefon

  • lokal: 3265
  • fiksni: 4413265

Elektronska pošta


Godina rođenja

1970.

Akademska karijera
  Godina Institucija Oblast
Izbor u zvanje 2005 Poljoprivredni fakultet, Beograd Biotehničke nauke
Doktorat 2011 Poljoprivredni fakultet, Beograd Biotehničke nauke
Magistratura 2004 Poljoprivredni fakultet, Beograd Biotehničke nauke
Diploma 1995 Poljoprivredni fakultet, Beograd Prehrambeno-tehnološke nauke


Uža naučna oblast
Nauka o konzervisanju

Spisak predmeta koje nastavnik predaje
Naziv predmeta Nivo studija
Principi konzervisanja hrane
Studijski program:
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Upravljanje bezbednošću i kvalitetom u proizvodnji hrane
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Tehnologija ratarskih proizvoda
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Tehnologija konzerviranja i vrenja
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Tehnologija animalnih proizvoda
Osnovne akademske studije
Ambalaža i pakovanje hrane
Studijski program:
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Upravljanje bezbednošću i kvalitetom u proizvodnji hrane
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Tehnologija ratarskih proizvoda
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Tehnologija konzerviranja i vrenja
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Tehnologija animalnih proizvoda
Osnovne akademske studije

Reprezentativne reference
1. Petrovic, T., Nedovic, V., Dimitrijevic-Brankovic, S., Bugarski, B. 2005. Stabilization of probiotic strains by microencapsulation. 1stSouth East European Congress of chemical engineering, Belgrade, Serbia.

2. Petrovic, T., Niksic, M. and Bringel, F. 2006. Strain typing with ISLpl1 in lactobacilli. FEMS Microbiology Letters, 255: 1-10.

3. Vukosavljevic, P., Bukvic, B., Jankovic, M., Petrovic, T., Stevanovic, S. 2007. Change of juice color during raspberry processing in fruit juice and fruit juice concentrate. Journal of Agricultural Science, 51: 99-114.

4. Lazić, V., Gvozdenović, J., Petrović, T. 2006. Novi trendovi pakovanja u industriji prerade mleka. Prehrambena industrija 17: 78-81.

5. Petrovic, T., Nedovic, V., Dimitrijevic-Brankovic, S., Bugarski, B., Lacroix, C. (2007) Protection of probiotic microorganisms by microencapsulation, Chem. Ind. & Chem. Eng. Q. 13(3): 169-174.

6. Dimitrijević, S., Nedović, V., Bogićević, B., Tršić, N., Petrović, T., Nikšić, M., Bugarski, B. Lacroix,C. 2008. Characterization of intestinal isolates of lactic acid bacteria with potential probiotic ability from premature born nursling. Proceedings of the 2008 Joint Central European Congres, 1: 343-348.

7. Lazić, V., Gvozdenović, J., Petrović, T. 2008. Mogućnosti savremenog pakovanja hrane. Časopis za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi / PTEP 12: 49-52.

8. Radulović, Z., Petrović, T., Paunović, D., Mirković, N., Obradović D. 2008. Characterization of autochthonous Lactobacillus paracasei 08 strain on potential probiotic ability. Food Industry, Milk and dairy products. Vol.19, No1-2, 23-28.

9. Klaus, A., Beatović, D., Nikšić, M., Jelačić, S., Nedović,V., Petrović,T. 2008. Influence of ethereal oils extracted from Lamiaceae family plants in some pathogen microorganisms. Proc.Nat.Sci, Matica Srpska Novi Sad, No 115, 65-74.

10. Klaus, A., Beatović, D., Nikšić, M., Jelačić, S., Petrović,T. 2009. Antibacterial activity of aromatic plants essential oils from Serbia against Listeria monocytogenes. Journal of Agricultural Science. 54: 95-104.

Tekući projekti
1. Razvoj novih prehrambenih i dijetetskih proizvoda sa medicinskim gljivama i lekovitim biljem. Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj Republike Srbije.

2. Efficacy of encapsulation of lactic acid bacteria on their survival and performance in food and gastrointestinal conditions“ Bilateral Project Serbien –Slovenia technology co-operation.

Stručna usavršavanja
2003: Université Louis Pasteur, Strasbourg France.
2008: Training course organised whithin safe foods integrated project: Stakeholder engagement in food risk analysis: Opportunities and Dangers? Central Food Reasearch Institute, Budapest, Hungary.

Drugi relevantni podaci
Asistent Tanja Petrović je od Instituta za prehrambenu tehnologiju i biohemiju nagrađena za izuzetan uspeh tokom redovnih studija 1995. godine. Tokom poslediplomskih studija bila je stipendista Ministarstva za nauku i tehnolški razvoj. Učestvovala je u realizaciji dva međunarodnog i pet domaćih razvojnih projekata. Član je društva mikrobiologa Srbije. Završila je module projekta «Poboljšanje predavačkih i istraživačkih akademskih veština u poljoprivrednim naukama», koji je sa grupom nastavnika Poljoprivrednog fakulteta organizovao Obrazovni forum u Beogradu.