pretraga
 
ћирилица срп-ћир latinica srp-lat english eng
 

dr Mirjana Pešić, vanredni profesor

Mirjana Pešić - Fotografija

Telefon

  • lokal: 3468 i 3149
  • fiksni: 4413468

Elektronska pošta


Godina rođenja

1971.

Akademska karijera
  Godina Institucija Oblast
Izbor u zvanje 2012 Poljoprivredni fakultet, Beograd Biohemija
Doktorat 2011 Hemijski fakultet, Beograd Biohemija
Magistratura 2003 Poljoprivredni fakultet, Beograd Biohemija sa biohemijom hrane
Diploma 1996 Poljoprivredni fakultet, Beograd Prehrambena tehnologija


Uža naučna oblast
Biohemija

Spisak predmeta koje nastavnik predaje
Naziv predmeta Nivo studija
Osnovi biohemije
Studijski program:
  • Zootehnika
Osnovne akademske studije
Osnovi biohemije
Studijski program:
  • Biljna Proizvodnja - Modul:Ratarstvo i povrtarstvo
  • Biljna Proizvodnja - Modul:Voćarstvo i vinogradarstvo
  • Biljna Proizvodnja - Modul:Hortikultura
  • Biljna Proizvodnja - Modul:Fitomedicina
Osnovne akademske studije
Biohemija
Studijski program:
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Upravljanje bezbednošću i kvalitetom u proizvodnji hrane
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Tehnologija ratarskih proizvoda
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Tehnologija konzerviranja i vrenja
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Tehnologija animalnih proizvoda
Osnovne akademske studije
Biohemija hrane
Studijski program:
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Upravljanje bezbednošću i kvalitetom u proizvodnji hrane
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Tehnologija ratarskih proizvoda
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Tehnologija konzerviranja i vrenja
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Tehnologija animalnih proizvoda
Osnovne akademske studije
Viši kurs biohemije hrane
Studijski program:
  • Prehrambena Tehnologija
Diplomske akademske studije
Hemijske metode analize
Studijski program:
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Tehnologija biljnih proizvoda
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Tehnologija animalnih proizvoda
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Tehnološka mikrobiologija
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Hemija hrane
Specijalističke akademske studije
Viši kurs hemije hrane
Studijski program:
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Hemija hrane
Specijalističke akademske studije

Oblast istraživanja
Biohemija hrane
Biohemijske transformacije tokom proizvodnje hrane
Funkcionalna svojstva hrane
Funkcionalna hrana

Reprezentativne reference
1. Pesic M.B., Barac M.B., Stanojevic S.P., Ristic N.M., Macej O.D., Vrvic M.V. (2012): Heat induced casein-whey protein interactions at natural pH of milk: a comparison between caprine and bovine milk, Small Ruminant Research (ISI IF2011=1.295, Agriculture, Dairy and Animal Science 16/54), http://dx.doi.org/10.1016/j.smallrumres.2012.06.013
2. Stanojevic, S., Barac, M., Pesic, M., Vucelic-Radovic, B (2012): Composition of proteins in okara as a by-product in hydrothermal processing of soy milk. Journal of Agricultural and Food Chemistry (ISI IF2011=2,823, Food Science and Technology 14/127), ), http://dx.doi.org/ 10.1021/jf3004459
3. Barac M., Cabrilo S., Stanojevic S., Pesic M., Pavlicevic M., Zlatkovic B., Jankovic M. (2012): Functional properties of protein hydrolysates from pea (Pisum sativum, L) seeds, International Journal of Food Science and Technology, (ISI IF2011=1.259, Food Science and Technology, 58/127), 47(7): 1457-1467

4. Pesic M. B., Barac M. B., Vrvic M. M., Ristic N. M., Macej O. D., Stanojevic S. P., Kostic A. Z. (2011): The distributions of major whey proteins in acid wheys obtained from caprine/bovine and ovine/bovine milk mixtures, International Dairy Journal (IF2010=2,181, Food Science and Technology 25/125), 21: 831-838
5. Pesic M., Barac M., Vrvic M., Ristic N., Macej O., Stanojevic S. (2011): Qualitative and quantitative analysis of bovine milk adulteration in caprine and ovine milks using native-PAGE, Food Chemistry (IF2010=3.458, Food Science and Technology 5/125),125 (4): 1443-1449.

6. Stanojevic, S., Barac, M., Pesic, M., Vucelic-Radovic, B (2011): An assessment of soy genotype and processing method on quality of soybean tofu. Journal of Agricultural and Food Chemistry (IF2010=2,816, Food Science and Technology 10/125), 59 (13): 7368-7376

7. Žilić S. M., Barać M. B., Pešić M. B., Mladenović Drinić S. D., Ignjatović-Micić D. D., Srebrić M. (2011): Characterization of proteins from kernel of different soybean varieties, Journal of Science of Food and Agriculture (ISI IF2010=1.360, Agriculture, Multidisciplinary 9/55), 91:60-67.

8. Žilić S., Barać M., Pešić M., Dodig D., Ignjatović-Micić D (2011): Characterization of proteins from grain of different bread and durum wheat genotypes, International Journal of Molecular Science (ISI IF2010=2,279, Chemistry, Multidisciplinary 40/144), 12(9): 5878-5894

9. Barać M., Čabrilo S., Pešić M., Stanojević S., Žilić S., Maćej O., Ristić N. (2010): Profile and Functional Properties of Seed Proteins from Six Pea (Pisum sativum L) Genotypes. International Journal of Molecular Science (ISI IF2010=2,279, Chemistry, Multidisciplinary 40/144) 11(12):4973-4990.

10. Pešić M. B., Vucelić-Radović B. V., Barać M. B., Stanojević S. P. and Nedović V. A. (2007): Influence of Different Genotypes on Trypsin Inhibitor Levels and Activity in Soybeans, Sensors, 7, 67-74. (ISI IF2007=1.573, Instruments and Instrumentation 13/55).

11. Pešić M. B., Vucelić-Radović B. V., Barać M. B., Stanojević S. P. (2005): The Influence of Genotypic Variation in Protein Composition on Emulsifying Properties of Soy Proteins, Journal of American Oil Chemists’ Society 82 (9) 667-672. (ISI IF2005=0.923, Food Science and Technology 38/93).

Tekući projekti
2008-2011: Unapređenje sistema upravljanja bezbednošću i kvalitetom u preocesima proizvodnji tradicionalnih proizvoda od mesa sa ostvarenom zaštitom geografskog porekla

Drugi relevantni podaci
Dr Mirjana Pešić je objavila 61 naučni rad u međunarodnim i domaćim časopisima sa recenzijom, u zbornicima radova sa međunarodnih i domaćih skupova. Radovi mr Mirjane Pešić do sada su, bez autocitata, citirani 17 puta u međunarodnim časopisima (prema podacima SCOPUS baze podataka). Učestvovala je u realizaciji šest domaćih projekata koje je finansiralo Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj Republike Srbije. Rukovodioc je podprojekta projekta u okviru Programa istraživanja u oblasti tehnološkog razvoja za period 2011-2014. godina (ev.br. TR 31069).
Radi recenzije za vodeće međunarodne časopise: Food Chemistry (IF2010=3.458, Food Science and Technology 5/125) Australian Journal of Agricultural Research (IF 1.132, 10/35) i International Journal of Food Science and Technology (IF.1.062, 50/107)
Učestvovala 2003. i 2007 god., kao predavač, na Međunarodnom kursa pod nazivom: "International Workshop Information and Technology Transfer on Renewable Energy Sources for Sustainable Agriculture, Food Chain and Health for All ", u organizaciji Division for Energy Efficiency and Renewable Energy Sources-DERES, IAAS Beograd i UNESCO Commision of Serbia and Montenegro.
Završila je module projekta "Poboljšanje predavačkih i istraživačkih akademskih veština u poljoprivrednim naukama", koji je sa grupom nastavnika Poljoprivrednog fakulteta organizovao Obrazovni forum u Beogradu.
Magistarski rad je nagrađen 2007. god. zlatnom medaljom "Najbolji u Agrobiznisu" na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu .