pretraga
 
ћирилица срп-ћир latinica srp-lat english eng
 

dr Ninoslav Nikićević, redovni profesor

Ninoslav Nikićević - Fotografija

Telefon

  • lokal: 3152
  • fiksni: 4413152

Elektronska pošta


Elektronska pošta


Godina rođenja

1952.

Akademska karijera
  Godina Institucija Oblast
Izbor u zvanje 2009 Poljoprivredni fakultet, Beograd Biotehničke nauke
Doktorat 2000 Poljoprivredni fakultet, Beograd Biotehničke nauke
Magistratura 1993 Poljoprivredni fakultet, Beograd Biotehničke nauke
Diploma 1980 Poljoprivredni fakultet, Beograd Biotehničke nauke


Uža naučna oblast
Nauka o vrenju

Spisak predmeta koje nastavnik predaje
Naziv predmeta Nivo studija
Tehnologija jakih alkoholnih pića I
Studijski program:
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Tehnologija konzerviranja i vrenja
Osnovne akademske studije
Tehnologija jakih alkoholnih pića II
Studijski program:
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Tehnologija konzerviranja i vrenja
Osnovne akademske studije
Tehnologija proizvodnje alkoholnih pića
Studijski program:
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Upravljanje bezbednošću i kvalitetom u proizvodnji hrane
Osnovne akademske studije
Viši kurs tehnologije jakih alkoholnih pića
Studijski program:
  • Prehrambena Tehnologija
Diplomske akademske studije
Tehnologija jakih alkoholnih pića
Studijski program:
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Tehnologija biljnih proizvoda
Specijalističke akademske studije
Tehnologija vrenja
Studijski program:
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Hemija hrane
Specijalističke akademske studije
Odabrana poglavlja iz tehnologije jakih alkoholnih pića
Studijski program:
  • Prehrambena tehnologija
Doktorske akademske studije

Oblast istraživanja
Teorijske osnove destilacije i rektifikacije
Tehnološki aspekti proizvodnje voćnih rakija
Tehnološki aspekti proizvodnje grožđanih rakija
Tehnološki aspekti proizvodnje likera i vermuta
Sazrevanje (starenje) destilata
Tehnološki aspekti proizvodnje rafinisanog etanola
Tehnološki aspekti proizvodnje sirćeta
Povećanje zdravstvene ispravnosti voćnih i grožđanih destilata
Zaštita srpske šljivovice na svim nivoima
Tehnološki aspekti proizvodnje niskoalkoholnih pića

Reprezentativne reference
1. Nikšić,M., Nikićević,N., Tešević,V., Klaus, A.: Evaluation of Alcoholic Beverages Based on Ganoderma lucidum (Curt.: Fr.) P.Karst.Extract. International Journal of Medical Mushroom,2001,Vol.3,No2-3,p:192 ISSN: 1521-9437

2. Tešević,V., Nikićević,N., Jovanović,A., Đoković,D., Vujisić,Lj., Vučković,I., Bonić,M.: „Volatile Components from Old Plum Brandies“. Food Technology and Biotechnology, 2005, Vol 43, No 4, p: 367-372 ISSN: 1330-9862 (FTB-1474)
3. Despotović,S., Leskošek-Čukalović,I., Klaus,A., Nedović,V., Nikićević,N., Nikšić,M.: „Effects of Ganoderma lucidum and Other Herbal Extracts on Beer Sensorial Evaluation“. International Journal of Medical Mushroom, 2007, Vol.9, No3-4, p:224-225. ISSN: 1521-9437

4. Đekić,S., Milosavljević,S., Vajs,V., Jović,S., Petrović,A., Nikićević,N., ManojlovićV., Nedović,V., Tešević,V.: “Trans and cis-resveratrol concentration in wines produced in Serbia”. Journal of the Serbian Chemical Society 73 (11) 1027-1037 (2008) JSCS-3784
5. Tešević,V., Bajić,D., Nikićević,N., Jovanović,A., Milosavljević,S., Vajs,V., Vučković,I., Đorđević,I.: “Characterization of Major and Minor Volatile Compounds of “Drenja”, Alcoholic Beverages Obtain from fruits Cornelian cherry”. (Rad prošao međunarodnu recenziju, predmet: JSCS-4130 od 02.10.2008 i prihvaćen za štampanje u narednom broju časopisa Journal of the Serbian Chemical Society)
6. Paunović,R., Nikićević,N.: „Origine de l’acide cyanhydrique (HCN) de l’aldehyde benzoique et du carbamate d’ethyle dans les eaux-de-vie de fruits“, Compte Rendy de la VI eme Conference Scientifique et technique d’oenologie avec participation internationale, Technologies et Techniques Nouvelles pour le Traitement des raisins de cuve, Varna, Boulgarie, 1990, p:188-209.
7. Nikićević,N.: „Primena aditiva i aroma u proizvodnji jakih alkoholnih pića“, Uslovi upotrebe aditiva, deklarisanje i obeležavanje namirnica – zakonska regulativa, Monografija, Beograd, 2004, str:149–157. ISBN 86-82015-03-X
8. Nikićević,N.: „Voćne rakije“, Poljoknjiga, Beograd-2008 (Monografska bibliografska publikacija) ISBN: 978-86-82789-15-4

9. Nikićević,N., Paunović,R., Tešević,V.: „Iznalaženje optimalnih uslova proizvodnje šljivovice u cilju razvijanja i očuvanja arome“, Osnovna istraživanja u prehrambenoj tehnologiji – Monografija, Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu, Institut za prehrambenu tehnologiju i biohemiju, 1995. str:158-170. ISBN: 86-80733-02-4
10. Nikićević,N., Tešević,V., Cilić,M.: „Sorta vinove loze i način izvodjenja alkoholne fermentacije kao faktor kvaliteta lozovače“, Savremeni trendovi u proizvodnji alkoholnih i bezalkoholnih pića” – Monografija, Poslovna zajednica “Vrenje” i Poljoprivredni fakultet, Beograd,1996.str:251-267. ISBN: 86-82807-01-7

11. Nikićević,N.: „Terminology used in sensory evaluation of plum brandy šljivovica quality“, Journal of Agricurtural Sciences, 2005, Vol.50,No.l, str: 89-99 ISSN: 1450-8109
12. Veličković,M., Nikićević,N., Vulić,T., Tešević,V., Oparnica.Č., Radivojević,D., Đorđević,B., Vučković,I.: “Proizvodnja likera od plodova mladog oraha (Juglans regia L.) različitog stepena zrelosti i njegova antioksidativna aktivnost”, Journal of Scientific Agricultural Research, Vol.68, No 241, (2007), str:31-38. ISSN: 0354-5695

Tekući projekti
III 46001 Razvoj i primena novih i tradicionalnih tehnologija u
proizvodnji konkurentnih prehrambenih proizvoda sa dodatom
vrednošću za evropsko i svetsko tržište - stvorimo bogatstvo iz
bogatstva Srbije


Drugi relevantni podaci
U periodu 1984-2008 godine prof dr Ninoslav Nikićević je permanentno učestvovao u radu komisija za ocenjivanje kvaliteta jakih alkoholnih pića na svim zvaničnim i nezvaničnim sajamskim i drugim manifestacijama u Jugoslaviji, Srbiji i Crnoj Gori i Srbiji, kao sekretar, stalni član ili predsednik komisije („Svet vina“ u okviru Sajma prehrane u Beogradu, prolećni medjunarodni Poljoprivredni sajam u Novom Sadu, jesenji Poljoprivredni sajam u Novom Sadu, Poljoprivredni Sajam u Leskovcu, manifestacija „Dani šljive“ u Koštunićima i td). Od 2006 godine predstavnik je Srbije i stalni je član međunarodne komisije Evropske Unije za ocenjivanje kvaliteta jakih alkoholnih pića na Međunarodnom sajmu vina u Ljubljani na Gospodarskom rastavišću, pod pokroviteljstvom OIV-a .

U periodu 1995-2008 učestvovao je i u radu komisija za ocenjivanje kvaliteta vina na mnogim sajamskim i drugim zvaničnim i nezvaničnim manifestacijama. Od 1991 godine stalni je član svih komisija za zaštitu geografskog porekla jakih alkoholnih pića u Jugoslaviji, Srbiji i Crnoj Gori i Srbiji. Član je asocijacije Jugoslovenskog akreditacionog tela (JUAT).

Bio je član radne grupe za donošenje Pravilnika za jaka alkoholna pića ispred Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Republike Jugoslavije i Srbije i Crne Gore. Bio je rukovodilac radne grupe za donošenje Nacrta Zakona o rakiji i drugim alkoholnim pićima ispred Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Srbije. Predstavnik je Srbije u asocijaciji Balkanska saradnja. Rešenjem Ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede od 05.07.2005 godine, a na osnovu člana 24. stav 3. Zakona o vinu i rakiji („Službeni glasnik RS“ br.70/94 i 13/02) i člana 71. stav 3. Zakona o državnoj upravi („Službeni glasnik“, br.20/92 i 48/93) imenovan je za predsednika komisije za ocenu organoleptičkih svojstava jakih alkoholnih pića.

Rešenjem Ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede od 05.07.2005 godine, a na osnovu člana 71, stav.3. Zakona o državnoj upravi („Službeni list RS“, br.20/92 i 48/93) imenovan je za rukovodioca radne grupe za izradu Nacrta Pravilnika za senzorsku ocenu rakija i drugih alkoholnih pića. Važi za najboljeg ocenjivača senzornog kvaliteta jakih alkoholnih pića u zemlji. Govori, čita i piše engleski jezik, a služi se i italijanskim jezikom. Februara meseca 2007 položio je stručni ispit iz oblasti tehnologije (za projektovanje).

Godina 2008, u periodu mart-jun na Poljoprivrednom fakultetu je po prvi put organizovao i veoma uspešno održao jedinstveni kurs obuke za proizvođače voćnih i drugih rakija u Srbiji. Kurs je naišao na ogromno interesovanje u javnosti i veliki odziv kod građana Srbije, tako da je i 2009 godine ponovljen, a na zahtev ogromnog broja zainteresovanih, kurs obuke će se održati i ove 2010 godine, početkom meseca marta.