pretraga
 
ћирилица срп-ћир latinica srp-lat english eng
 

dr Mirjana Milovanović, redovni profesor

Mirjana Milovanović - Fotografija

Telefon

  • lokal: 3437
  • fiksni: 4413437

Elektronska pošta


Godina rođenja

1951.

Akademska karijera
  Godina Institucija Oblast
Izbor u zvanje 2006 Poljoprivredni fakultet, Zemun Hemija
Doktorat 1989 Hemijski fakultet, Beograd Organska hemija
Magistratura 1981 Hemijski fakultet, Beograd Organska hemija
Diploma 1975 Hemijski fakultet, Beograd Hemija


Uža naučna oblast
Hemija

Spisak predmeta koje nastavnik predaje
Naziv predmeta Nivo studija
Osnovi organske hemije
Studijski program:
  • Zootehnika
  • Biljna Proizvodnja - Modul:Ratarstvo i povrtarstvo
  • Biljna Proizvodnja - Modul:Voćarstvo i vinogradarstvo
  • Biljna Proizvodnja - Modul:Hortikultura
  • Biljna Proizvodnja - Modul:Fitomedicina
Osnovne akademske studije
Hemija prirodnih proizvoda
Studijski program:
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Upravljanje bezbednošću i kvalitetom u proizvodnji hrane
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Tehnologija ratarskih proizvoda
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Tehnologija konzerviranja i vrenja
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Tehnologija animalnih proizvoda
Osnovne akademske studije
Hemijske i biohemijske transformacije proizvoda animalnog porekla
Studijski program:
  • Prehrambena tehnologija
Doktorske akademske studije
Organska hemija
Studijski program:
  • Prehrambena tehnologija
Doktorske akademske studije

Oblast istraživanja
Fitohemija
Hemija lipida
Prirodni antioksidanti domaće flore

Reprezentativne reference
1. Milovanović, M., Pićurić-Jovanović, K. (2005): Terpenoids from Picris echoides. Fitoterapia 76:490-492 .

2. Pićurić-Jovanović, K., Milovanović, M. (2005): Autooksidacija lipida i prirodni antioksidanti flore Srbije. Univerzitet u Beogradu, br. 119/10-5, izdavač Poljoprivredni fakultet, Beograd-Zemun, 1-160.

3. Milovanović, M., Pićurić-Jovanović, K. (2003): Lesser-known domestic plants of the genus Anthriscus as a sources for flavours and phytosterols, poglavlje u periodičnoj monografiji, International Workshop Information and Technology, Transfer on Renewable Energy Sources for Sustainable Agriculture, Food Chain and Health, Electron Educational Workshop
http:/www.rcub.bg.ac.yu/monograph/2003/rad09.htm, ISBN: 86-80733-98-9

4. Pićurić-Jovanović, K., Demenko V. I., Milovanović, M. (2002): Study of some compositional components and the oxidative stability of the seed oil of Ribes nigrum. Journal of Herbs, Spices & Medicinal Plants 10(1):37-44

5. Milovanović, M., Pićurić-Jovanović, K., Djermanović V., Stefanović M. (2002): Antioxidant Activities of the Constituents of Picris echoides. Journal of Serbian Chemical Society 66(10):7-15.

6. Milovanović, M., Pićurić-Jovanović, K., Djermanović M., Djermanović V., Stefanović M. (2000): Sesquiterpene lactones and monoterpene glucosides from plant species Picris echoides. Journal of Serbian Chemical Society 65(11):763-76.

7. Pićurić-Jovanović, K., Vrbaški Z., Milovanović, M. (1999): Influence of the aqueous-enzymatic method on the oxidative stability of plum kernel oil. Fett/Lipid, 101(3):109-112.

8. Milovanović, M., Pićurić-Jovanović, K., Vucelić-Radović, B., Vrbaški, Ž. (1996): Antioxidant effect of the flavonoids of Anthriscus sylvestris in lard. Journal of the American Oil Chemist’s Society 73(6):773-776.

9. Milovanović, M., Đermanović, V., Đermanović, M., Stefanović, M. (1996): Chemical constituents of Salvia nemorosa and its antioxidant activity in lard. Journal of Serbian Chemical Society 61(6):425-431.

Drugi relevantni podaci
Profesor dr Mirjana Milovanović autor je jedne monografije, kao i nekoliko monografskih radova ili poglavlja u domaćim i stranim monografijama. Recenzent je za časopis Journal of Herbs, Spices & Medicinal Plants (USA). Specijalist za lekovito i začinsko bilje u Institute of Natural Product, University Massachusets (USA).