pretraga
 
ћирилица срп-ћир latinica srp-lat english eng
 

dr Ida Leskošek Čukalović , redovni profesor

Ida Leskošek Čukalović  - Fotografija

Funkcija

Šef katedre

Telefon

  • lokal: 3353
  • fiksni: 4413353

Elektronska pošta


Godina rođenja

1951.

Akademska karijera
  Godina Institucija Oblast
Izbor u zvanje 2002 Poljoprivredni fakultet, Beograd Nauka o vrenju
Doktorat 1985 Poljoprivredni fakultet, Beograd Prehrambeno-tehnološke nauke
Magistratura 1979 Tehnološko-metalurški fakultet, Beograd Zaštita životne sredine
Diploma 1975 Tehnološko-metalurški fakultet, Beograd Tehnologija šećera


Uža naučna oblast
Nauka o vrenju

Spisak predmeta koje nastavnik predaje
Naziv predmeta Nivo studija
Tehnologija slada
Studijski program:
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Tehnologija konzerviranja i vrenja
Osnovne akademske studije
Tehnologija piva
Studijski program:
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Tehnologija konzerviranja i vrenja
Osnovne akademske studije
Tehnologija slada i piva
Studijski program:
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Tehnologija ratarskih proizvoda
Osnovne akademske studije
Tehnologija proizvodnje alkoholnih pića
Studijski program:
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Upravljanje bezbednošću i kvalitetom u proizvodnji hrane
Osnovne akademske studije
Viši kurs tehnologije piva
Studijski program:
  • Prehrambena Tehnologija
Diplomske akademske studije
Tehnologija piva i slada
Studijski program:
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Tehnologija biljnih proizvoda
Specijalističke akademske studije
Tehnologija vrenja
Studijski program:
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Hemija hrane
Specijalističke akademske studije
Prehrambeno-tehnološko inženjerstvo
Studijski program:
  • Prehrambena tehnologija
Doktorske akademske studije
Odabrana poglavlja iz tehnologije slada i piva
Studijski program:
  • Prehrambena tehnologija
Doktorske akademske studije

Oblast istraživanja
Nuzproizvodi industrije slada i piva,
Membranska separacija,
Fermentacija,
Primena imobilisanih ćelijskih sistema,
Nutritivna i farmakodinamička svojstva piva,
Specijalna piva sa povećanom funkcionalnošću.

Reprezentativne reference
1. I. Leskosek-Cukalovic, S. Despotovic, N. Lakic, M. Niksic, V. Nedovic, V. Tesevic (2010): Ganoderma lucidum — Medical mushroom as a raw material for beer with enhanced functional properties, Food Research International 43, 2262–2269
2. Ida Leskosek-Cukalovic, Sasa Despotovic, Viktor Nedovic, Nada Lakic and Miomir Niksic (2010): New Type of Beer – Beer with Improved Functionality and Defined Pharmacodynamic Properties, Food Technol. Biotechnol. 48 (3) 384-391
3. Gorjanović,S., Novaković, M., Potkonjak,N.,Leskošek-Čukalović,I. and Sužnjević,D. (2010) Application of a Novel Antioxidative Assay in Beer Analysis and Brewing Process Monitoring, J. Agric. Food Chem., 58 (2), pp 744–751.
4. Verbelen,P. Nedovic,V. Manojlovic,V. Laskošek-Čukalović,I. Bugarski,B. And Willaert,R. (2010) Bioprocess Intensification of Beer Fermentation Using Immobilised Cells, in Encapsulation Technologies for Active Food Ingredients and Food processing, Ed. Zuidam,N and Nedovic,V., Springer New, York, Dordrecht, Heidelberg, London, ISBN 978-1-4419-1008-0, pp. 303-326.
5. Leskošek-Čukalović, I. (2009) Beer as a a source of biologically important minerals: mineral balanced food? in Role of Minerals in Food Technology and Nutrition, Ed. Gašperlin,L and Žlender,B, Biotehniška fakulteta, Ljubljana, ISBN 978-961-6333-80-1, pp.131-141.
6. Leskošek–Čukalović,I., Jelačić,S., Nedović,V., Ristić,M. & Dordević,S. (2007) Functional drinks and phytopharmaceuticals based on beer and medicinal herbs, In: Proc. EBC Congress, Venice, ISBN-978-90-70143-24-4, pp. 1012-1024.
7. Bezbradica,D.,Obradovic,B.,Leskosek-Čukalović,I.,Bugarski, B., Nedovic,V. (2007) Immobilization of yeast cells in PVA particles for beer fermentation, Process Biochemistry, 42, 1348-1351.
8. Nedović, V., Willaert, R., Leskošek-Čukalović, I., Obradovic, B., Bugarski, B. (2005) Beer production using immobilised cells. In: FOCUS ON BIOTECHNOLOGY, Volume 8b: Applications of Cell Immobilisation Biotechnology, Eds. V.Nedovic&R.Willaert, Springer, Dordrecht/Berlin/ Heidelberg/New York, ISBN1-4020-3229-3; pp. 259-273.
9. Nedović, V.A., Obradović, B., Poncelet, D., Goosen, M.F.A., Leskošek-Čukalović, I., Bugarski, B. (2002) Cell immobilisation by electrostatic droplet generation, Landbauforschung Volkenrode SH 241, 11-17.
10. Nedović,V., Obradović,B., Leskošek-Čukalović,I., Trifunović,O., Pešić,R., Bugarski,B. (2001) Electrostatic generation of alginate microbeads loaded with brewing yeast, Process Biochemistry, 37(1), 17-22.
11. Nedović,V.A., Obradović,B., Leskošek-Čukalović,I., Vunjak-Novaković, G. (2001) Immobilized yeast bioreactor systems for brewing - recent achievements. In: FOCUS ON BIOTECHNOLOGY, Volume 4: Engineering and Manufacturing for Biotechnology, Ph. Thonart & M. Hofman (eds.), Kluwer Academic Publishers, Dordrecht, pp. 277-292. R21=5
12. Petkovska, M., Leskošek-Čukalović, I., Nedović, V. (1997) Analysis of Mass Transfer in Beer Diafiltration with Cellulose-Based and Polysulfone Membranes, Trans IChemE, 75, Part C, 247-251.
13. Leskošek-Čukalovič, I., Petkovska, M., Nedović, V.A. (1997) Effect of Conventive Mass Transfer on Beer Diafiltration, Journal of The Institute of Brewing,103, 5, 279-283.
14. Leskošek, I., Mitrović, M., Nedović, V. (1995) Factors Influencing Alcohol and Extract Separation in Beer Dialysis, World Journal of Microbiology & Biotechnology, 11, No. 5, 512-514.
15. Leskošek, I., Mitrović, M. (1994) Optimization of Beer Dialysis With Cuprophane Membranes, Journal of the Institute of Brewing, 4, 287- 292.
16. Leskošek, I., Mitrović, M., Nedović, V. (1993) Influence of Beer Flow Rate on Mass Transfer Kinetics in Beer Dialysis, Biotechnology Techniques, 7, No. 2, 123-126.
17. Leskošek,I., Stojanovi,M.: (1993) A Possible Application of Ale Brewery Strains of Saccharomyces cerevisiae in Lager Beer Production, World Journal of Microbiology & Biotechnology, 1, 70-72.
18. Leskošek, I., Mitrović, M. (1992). Influence of Absolute Pressure on Mass Transfer Kinetics in Beer Dialysis, Biotechnology Techniques 3, 223 226.

Tekući projekti
III 46001 Razvoj i primena novih i tradicionalnih tehnologija u
proizvodnji konkurentnih prehrambenih proizvoda sa dodatom
vrednošću za evropsko i svetsko tržište - stvorimo bogatstvo iz
bogatstva Srbije

TP 31020 Razvoj tehnologije proizvodnje crvenog vina i dijetetskih proizvoda iz vina bogatih biološki aktivnim polifenolima sa kardioprotektivnim

Stručna usavršavanja
Heriot Watt University, British School of Malting and Brewing, Edinburgh, UK, 1986, 1991


Drugi relevantni podaci
Prof. dr Ida leskošek-Čukalović objavila je više od 160 naučnih radova u međunarodnim i domaćim časopisima, poglavlja u domaćim i stranim mogografijama, jedan udžbenik, uradila 3 tehnološka projekta i prijavila 1 patentno rešenje. Učestvovala je u realizaciji jednog međunarodnog i više domaćih projekata koje je finansiralo Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj i Ministrastvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije. Rukovodila je ili bila član komisija za odbranu preko 150 diplomskih radova i 2 doktorske disertacije. Bila ili je još uvek član međunarodnog udruženja Royal Institute of Brewing, London, Upravnog odbora Jugoslovenskog udruženja za ishranu, Izvršnog saveta udruženja za ishranu Srbije, izdavačkog saveta časopisa Hrana i ishrana, komisija za izradu zakonskih akata u oblasti pivarstva, komisija za ocenu kvaliteta piva i td. Dobitnik je nagrade Poslovne zajednice Industrije piva i slada Jugoslavije za doprinos poslovno-tehničkoj saradnji,1988. i godišnje nagrade Privredne komore Beograda za tehničko unapređenje, 2001. rukovodilac je projekta Ministarstva za nauku i tehnologiju republike Srbije, 2002/2004.i član stručnog veća za hemijsku tehnologiju, hemijsko i biohemijsko inženjerstvo i metalurgiju Univerziteta u Beogradu, od 2005. do 2008.