pretraga
 
ћирилица срп-ћир latinica srp-lat english eng
 

dr Anita Klaus, vanredni profesor

Anita Klaus - Fotografija

Telefon

  • lokal: 3343
  • fiksni: 4413343

Elektronska pošta


Godina rođenja

1969.

Akademska karijera
  Godina Institucija Oblast
Izbor u zvanje 2012 Poljoprivredni fakultet Tehnološka mikrobiologija
Doktorat 2011 Poljoprivredni fakultet Biotehničke nauke-oblast prehrambeno-tehnoloških nauka
Magistratura 2004 Poljoprivredni fakultet Prehrambeno-tehnološke nauke - tehnološka mikrobiologija
Diploma 1997 Poljoprivredni fakultet Tehnološka mikrobiologija


Uža naučna oblast
Tehnološka mikrobiologija

Spisak predmeta koje nastavnik predaje
Naziv predmeta Nivo studija
Gljivarstvo
Studijski program:
  • Biljna Proizvodnja - Modul:Ratarstvo i povrtarstvo
  • Biljna Proizvodnja - Modul:Voćarstvo i vinogradarstvo
  • Biljna Proizvodnja - Modul:Hortikultura
Osnovne akademske studije
Sanitacija pogona
Studijski program:
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Tehnologija animalnih proizvoda
Osnovne akademske studije
Mikrobiologija biljnih proizvoda
Studijski program:
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Tehnologija ratarskih proizvoda
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Tehnologija konzerviranja i vrenja
Osnovne akademske studije
Mikrobiologija hrane
Studijski program:
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Upravljanje bezbednošću i kvalitetom u proizvodnji hrane
Osnovne akademske studije
Metode u mikrobiologiji hrane
Studijski program:
  • Prehrambena Tehnologija
Diplomske akademske studije
Bakteriologija hrane
Studijski program:
  • Prehrambena Tehnologija
Diplomske akademske studije
Mikologija hrane
Studijski program:
  • Prehrambena Tehnologija
Diplomske akademske studije
Viši kurs mikrobiologije animalnih proizvoda
Studijski program:
  • Prehrambena Tehnologija
Diplomske akademske studije
Viši kurs mikrobiologije biljnih proizvoda
Studijski program:
  • Prehrambena Tehnologija
Diplomske akademske studije
Viši kurs mikrobioloških metoda
Studijski program:
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Tehnologija biljnih proizvoda
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Tehnologija animalnih proizvoda
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Tehnološka mikrobiologija
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Hemija hrane
Specijalističke akademske studije
Viši kurs mikrobiologije hrane
Studijski program:
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Tehnološka mikrobiologija
Specijalističke akademske studije
Viši kurs tehnološke mikrobiologije
Studijski program:
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Tehnološka mikrobiologija
Specijalističke akademske studije
Mikrobiološka kontrola proizvoda
Studijski program:
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Tehnološka mikrobiologija
Specijalističke akademske studije
Sanitacija prehrambenih pogona
Studijski program:
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Tehnološka mikrobiologija
Specijalističke akademske studije
Mikrobiološke metode analize
Studijski program:
  • Prehrambena tehnologija
Doktorske akademske studije
Industrijska mikrobiologija
Studijski program:
  • Prehrambena tehnologija
Doktorske akademske studije
Genetika mikroorganizama
Studijski program:
  • Prehrambena tehnologija
Doktorske akademske studije
Odabrana poglavlja iz mikrobiologije hrane
Studijski program:
  • Prehrambena tehnologija
Doktorske akademske studije

Oblast istraživanja
Gajenje gljiva sa lekovitim svojstvima
Ekstrakcija bioaktivnih komponenata gljiva
Hemijska karakterizacija ekstrakata lekovitih gljiva
Antioksidativna svojstva ekstrakata lekovitih gljiva
Antimikrobna svojstva ekstrakata lekovitih gljiva
Uticaj bioaktivnih komponenata gljiva na kancerogene ćelijske linije
Antimikrobna svojstva etarskih ulja



Reprezentativne reference
1. Maja Kozarski, Anita Klaus, Jovana Vunduk, Zeljko Zizak, Miomir Niksic, Dragica Jakovljevic, Miroslav M. Vrvic, Leo J.L.D. Van Griensven, 2015. Nutraceutical properties of the methanolic extract of edible mushroom Cantharellus cibarius (Fries): primary mechanisms, Food & Function DOI:10.1039/c5fo00312a

2. Anita Klaus, Maja Kozarski, Jovana Vunduk, Nina Todorovic, Dragica Jakovljevic, Zeljko Zizak, Vladimir Pavlovic, Steva Levic, Miomir Niksic, Leo J L D Van Griensven, 2014. Biological potential of extracts of the wild edible Basidiomycete mushroom Grifola frondosa, Food Research International, 67, 272–283, DOI: 10.1016/j.foodres.2014.11.035

3. Maja Kozarski, Anita Klaus, Dragica Jakovljevic, Nina Todorovic, Miomir Niksic, Miroslav Vrvic, Leo J.L.D. van Griensven, 2014. Dietary polysaccharide extracts of Agaricus brasiliensis fruiting bodies: Chemical characterization and bioactivities at different levels of purification, Food Resarch Imternational, 64, 53–64.

4. Maja S. Kozarski, Anita S. Klaus, Miomir P. Nikšić, Leo J.L.D. Van Griensven, Miroslav M. Vrvić, Dragica M. Jakovljević, 2013. Polysaccharides of higher fungi: Biological role, structure and antioxidative activity, Hemijska industrija, vol. 68 br. 3, str. 305-320

5. Jovana Vunduk, Anita Klaus, Maja Kozarski, Radovan Đorđević, Ljubinko Jovanović and Miomir Nikšić, 2014. Zeolites as possible biofortifiers in maitake cultivation, Archives of Biological Sciences, Vol. 66, No. 1, 123-129.

6. Anita Klaus, Maja Kozarski, Miomir Niksic, Dragica Jakovljevic, Nina Todorovic, Ivana Stefanoska & Leo J.L.D. Van Griensven, 2013. The edible mushroom Laetiporus sulphureus as potential source of natural antioxidants, International Journal of Food Sciences and Nutrition, ISSN 0963-7486 print/ISSN 1465-3478 online © 2013 Informa UK, Ltd. Aug. 2013, Vol. 64, No.5:599-610.

7. Maja Kozarski, Anita Klaus, Miomir Niksic, Miroslav M. Vrvic, Nina Todorovic, Dragica Jakovljevic, Leo JLD Van Griensven, (2012), Antioxidative activities and chemical characterization of polysaccharide extracts from the widely used mushrooms Ganoderma applanatum, Ganoderma lucidum, Lentinus edodes and Trametes versicolor, Journal of Food Composition and Analysis, 26, 144-153.

8. Klaus A., Kozarski M., Nikšić, M., Jakovljević D., Todorović N., van Griensven Leo JLD, (2011), Antioxidative Activities And Chemical Characterization Of Polysaccharides Extracted From The Basidiomycete Schizophyllum commune, LWT-Food Science and Technology, Volume 44, Issue 10, 2005-2011.

9. Kozarski M., Klaus A., Nikšić, M., Jakovljević D., Johannes P.F.G. Helsper, van Griensven Leo J.L.D., (2011), Antioxidative and Immunomodulating activities of polysaccharide extracts of the medicinal mushrooms Agaricus bisporus, Agaricus brasiliensis, Ganoderma lucidum and Phelinus linteus, Food Chemistry, Volume 129, Issue 4, 1667-1675.

10. Miomir Nikšić, Anita Klaus, Maja Kozarski, 2012. Current cooperation and results: Illustration of bioactivity of polysaccharide extracts from medicinal fungi, 09 Pomen Biotehnologije in Mikrobiologije za prihodnost, Biotehnology and Microbiology for Knowledge and Benefit, Editors: Peter Raspor and Sonja Smole Možina, Ljubljana, 27th and 28th September.



Tekući projekti
2011-2014:

1. Projekat III 46010 ''Razvoj novih inkapsulacionih i enzimskih tehnologija za proizvodnju biokatalizatora i biološki aktivnih komponenata hrane u cilju povećanja njene konkurentnosti, kvaliteta i bezbednosti'', Ministarstvo za nauku i zaštitu životne sredine

2. Projekat III 46001 ''Razvoj i primena novih tradicionalnih tehnologija u proizvodnji prehrambenih proizvoda sa dodatom vrednošću za evropsko i svetsko tržište'', Ministarstvo za nauku i zaštitu životne sredine

3. EU FP7 Project AREA 316004

Stručna usavršavanja
1. 2002. The purification and characterization of polysaccharide components from the basidiomycetous fungi Agaricus sp., Coprinus sp. and Ganoderma sp. and their influence on the immune activity-Plant Research International, Dept. for Cell Cybernetics, Wageningen, Holland.
2. 2003. Training course in Food Safety Microbiology at Kornacki Food Safety Associates, LLC, 6939 Raymond Rd., Madison, WI 53719, USA.
3. 2004. PCR workshop at the Faculty of Veterinary Medicine in Belgrade
4. 2006. Seminar: MILLIPORE Process Monitoring Tools in Microbiological Quality Control in Food and Beverage Industry, 9. Februar 2006., Beograd, Srbija i Crna Gora
5. 2008. Training course organised within safe foods integrated project: ″Stakeholder engagement in food risk analysis: Opportunities and Dangers?″, Central Food Research Institute Herman Ottó út 15., 1022 Budapest, Hungary, 19 February 2008.
6. 2009. Workshop: Actualization of Microbiological methods for food samples; Advances on PCR and Immuoseparation technology, Belgrade, 14th September 2009.
7. 2009. NATO Advanced Training Course „Food Safety and Security-Rapid detection methods, policy making and emergency“, Belgrade, Serbia, May 18-22, 2009.
8. 2010. Obuka iz oblasti poznavanja i tumačenja zahteva standarda SRPS ISO 17025:2005. Univerzitet u Beogradu, Poljoprivredni fakultet, Beograd, 15-16. 5.
9. 2011. MIC metoda na Biotehničkom fakuletetu Univerziteta u Ljubljani, u Okviru Bilateralnih projekata Slovenija – Srbija
-Microbiological (Campylobacter) risk assessment and management in poultry meat production chain) 1.1.2010 - 31.12.2011.
- Exploitation of waste plant material after distillation of essential oil; 1.1.2010 - 31.12.2011.
10. Innovation and entrepreneurship workshop, Centar za istraživanje, razvoj i transfer tehnologije Univerziteta u Zagrebu, Hrvatska, 18-24.5.2014.

Drugi relevantni podaci
Dr Anita Klaus objavila je 6 radova u vrhunskim međunarodnim časopisima, 1 rad u istaknutom međunarodnom časopisu, 2 rada u međunarodnim časopisima, 1 poglavlje u tematskom zborniku međunarodnog karaktera i 110 naučnih radova u međunarodnim i domaćim časopisima sa recenzijom i u zbornicima radova sa međunarodnih i domaćih skupova. Učestvovala je u realizaciji dva međunarodna i sedam domaćih projekata koje je finansiralo Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj. 2002. godine dobila je stipendiju Federacije Evropskih mikrobioloških društava (Federation of European Microbiology Societies-FEMS) za mlade naučne radnike za boravak na institutu Plant Research International, Wageningen, The Netherland, gda je uradila deo eksperimenata za magistarsku tezu. Član je Društva mikrobiologa Jugoslavije i sekretar Mikološkog društva Srbije.