pretraga
 
ћирилица срп-ћир latinica srp-lat english eng
 

dr Aleksandar Kostić, docent

Aleksandar Kostić - Fotografija

Telefon

  • lokal: 3148
  • fiksni: 4413148

Elektronska pošta


Godina rođenja

1978.

Akademska karijera
  Godina Institucija Oblast
Izbor u zvanje 2008 Poljoprivredni fakultet, Beograd Hemija
Doktorat 2015 Univerzitet u Beogradu Hemijski fakultet Hemija
Magistratura 2009 Hemijski fakultet, Beograd Hemija
Diploma 2003 Hemijski fakultet, Beograd Hemija


Uža naučna oblast
Hemija

Spisak predmeta koje nastavnik predaje
Naziv predmeta Nivo studija
Opšta i neorganska hemija
Studijski program:
  • Zootehnika
  • Biljna Proizvodnja - Modul:Ratarstvo i povrtarstvo
  • Biljna Proizvodnja - Modul:Voćarstvo i vinogradarstvo
  • Biljna Proizvodnja - Modul:Hortikultura
  • Biljna Proizvodnja - Modul:Fitomedicina
Osnovne akademske studije
Osnovi organske hemije
Studijski program:
  • Zootehnika
  • Biljna Proizvodnja - Modul:Ratarstvo i povrtarstvo
  • Biljna Proizvodnja - Modul:Voćarstvo i vinogradarstvo
  • Biljna Proizvodnja - Modul:Hortikultura
  • Biljna Proizvodnja - Modul:Fitomedicina
Osnovne akademske studije
Organska hemija
Studijski program:
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Upravljanje bezbednošću i kvalitetom u proizvodnji hrane
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Tehnologija ratarskih proizvoda
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Tehnologija konzerviranja i vrenja
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Tehnologija animalnih proizvoda
Osnovne akademske studije

Oblast istraživanja
Hidrogelovi na bazi akrilne kiseline
Primena hidrogelova u zaštiti životne sredine, agrohemiji, farmaciji i medicini
Hemijska analiza cvetnog i polena koji su sakupile medonosne pčele.

Reprezentativne reference
1. Pesic M.B., Barac M.B., Vrvic M.M., Ristic N.M., Macej O.D., Stanojevic S.P., Kostic A.Z. (2011) : The distributions of major whey proteins in acid wheys obtained from caprine/bovine and ovine/bovine milk mixtures. International Dairy Journal, 21 (10): 831 – 838. (M-21 kategorija)
http://dx.doi.org/10.1016/j.idairyj.2011.04.002
2. Kostić A Ž., Barać M. B., Stanojević S P., Milojković-Opsenica D M., Tešić Ž Lj., Šikoparija B., Radišić P., Prentović M., Pešić M B (2015): Physicochemical properties and techno-functional properties of bee pollen collected in Serbia. LWT- Food Science and Technology, 62(1): 301-309. (M-21 kategorija)
http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2015.01.031
3. Barac M.B., Pesic M.B., Stanojevic S.P., Kostic A.Z., Bivolarevic V. (2015): Comparative study of the functional properties of three legume seed isolates: adzuki, pea and soy bean. Journal of Food Science and Technology, 52(5): 2779-2787. (M-21 kategorija)
http://dx.doi.org/10.1007/s13197-014-1298-6
4. Jovanovic J., Adnadjevic B., Kostic A. (2010): The effects of the pH values of swelling medium on the kinetics of PAA hydrogel swelling. Journal of Applied Polymer Science 116 (2): 1036- 1043. (M-22 kategorija)
http://dx.doi.org/10.1002/app.31501
5. Kostic A., Jovanovic J., Adnadjevic B., Popovic A. (2007): Comparison of the swelling kinetics of a partially neutralized poly(acrylic acid) hydrogel in distilled water. Journal of the Serbian Chemical Society 72 (11): 1139-1153. (M-23 kategorija)
http://dx.doi.org/10.2298/JSC0711139K
6. Kostic A., Jovanovic J., Adnadjevic B, Popovic A. (2007): Kinetics of Cu2+ binding to the poly(acrylic acid) hydrogel. Russian Journal of Physical Chemistry A, 81(9): 1374-1379. (M-23 kategorija)
http://dx.doi.org/10.1134/S0036024407090051
7. Kostić A.Ž., Pešić M.B., Barać M.B., Stanojević S.P., Lačnjevac Č.M., Maćej O.D., Stojanović M. D. (2014): The Influence of Addition of Polyacrylic Hydrogel on Protein, Minerals and Trace Elements Content in Milk Protein Solutions. Food Technology and Biotechnology, 52 (1), 128-134. (M-23 kategorija)
http://www.ftb.com.hr/images/pdfarticles/2014/January-March/ftb_52-1_128-134.pdf
8. Kostić A.Ž., Pešić M.B., Mosić M.D., Dojčinović B.P., Natić M.N., Trifković J.Đ (2015): Mineral content of some bee-collected pollen from Serbia. Arhiv za Higijenu Rada i Toksikologiju (Archives of Industrial Hygiene and Toxicology), 66(4): 251-258. (M-23 kategorija)
http://dx.doi.org/10.1515/aiht-2015-66-2630
9. Miroljub B. Barać, Mirjana B. Pešić, Slađana P. Stanojević, Aleksandar Ž. Kostić, Slavica B. Čabrilo (2015): Techno-functional properties of Pea (Pisum sativum) protein isolates – A Review, Acta Periodica Technologica 46 1-18. (M51 kategorija) http://dx.doi.org/10.2298/APT1546001B
10. Mirjana Stojanović, Zorica Lopičić, Jelena Milojković, Časlav Lačnjevac, Marija Mihajlović , Marija Petrović, Aleksandar Kostić (2012): Biomass waste material as potential adsorbent for sequestering pollutants , Zaštita materijala 53 (3) 231-238. (M51 kategorija)
http://www.sitzam.org.rs/zm/
11. Časlav Lačnjevac, Miomir Pavlović, Nikola Ristić, Miroljub Barać, Aleksandar Kostić, Miladin Gligorić (2006): Zaštita opreme od korzije u sistemu za pasterizaciju mleka, Prehrambena Tehnologija 17 (1-2) 103-109, (M52 kategorija)
http://scindeks.ceon.rs/article.aspx?artid=0353-65640602103L

Tekući projekti
2008-2011: Primena visokih temperatura u proizvodnji tvrdih sireva sa ciljem većeg iskorišćenja proteina mleka u odnosu na tradicionalan način izrade sireva. Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj Republike Srbije

Stručna usavršavanja
2008: I GC/MS Workshop , Tehnološki fakultet, Novi Sad

Drugi relevantni podaci
Član Srpskog hemijskog društva