pretraga
 
ћирилица срп-ћир latinica srp-lat english eng
 

dr Dušan Živković, redovni profesor

Dušan Živković - Fotografija

Funkcija

Prodekan za finansije

Telefon

  • lokal: 3273
  • fiksni: 4413273

Elektronska pošta


Godina rođenja

1959.

Akademska karijera
  Godina Institucija Oblast
Izbor u zvanje 2008 Poljoprivredni fakultet, Univerzitet u Beogradu Biotehničke nauke
Doktorat 2002 Poljoprivredni fakultet, Univerzitet u Beogradu Biotehničke nauke
Magistratura 1991 Poljoprivredni fakultet, Univerzitet u Beogradu Biotehničke nauke
Diploma 1985 Poljoprivredni fakultet, Univerzitet u Beogradu Biotehničke nauke


Uža naučna oblast
Nauka o mesu

Spisak predmeta koje nastavnik predaje
Naziv predmeta Nivo studija
Osnovi prehrambene tehnologije
Studijski program:
  • Agroekonomija
Osnovne akademske studije
Ribolov i gazdovanje ribolovnim vodama
Studijski program:
  • Zootehnika
Osnovne akademske studije
Poznavanje mesa
Studijski program:
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Tehnologija animalnih proizvoda
Osnovne akademske studije
Praktična obuka I
Studijski program:
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Tehnologija animalnih proizvoda
Osnovne akademske studije
Tehnologija mesa I
Studijski program:
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Tehnologija animalnih proizvoda
Osnovne akademske studije
Tehnologija ribe
Studijski program:
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Tehnologija animalnih proizvoda
Osnovne akademske studije
Tehnologija proizvodnje i prerade mesa
Studijski program:
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Upravljanje bezbednošću i kvalitetom u proizvodnji hrane
Osnovne akademske studije
Struktura, sastav i postmortalne promene životinjskih tkiva
Studijski program:
  • Prehrambena Tehnologija
Diplomske akademske studije
Funkcionalna i tehnološka svojstva životinjskih tkiva
Studijski program:
  • Prehrambena Tehnologija
Diplomske akademske studije
Viši kurs tehnologije mesa
Studijski program:
  • Prehrambena Tehnologija
Diplomske akademske studije
Metode konzervisanja mesa
Studijski program:
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Tehnologija animalnih proizvoda
Specijalističke akademske studije
Procesi proizvodnje i prerade mesa
Studijski program:
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Tehnologija animalnih proizvoda
Specijalističke akademske studije
Tehnologija animalnih proizvoda
Studijski program:
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Hemija hrane
Specijalističke akademske studije

Oblast istraživanja
Aditivi u industriji mesa
Fizičko-hemijski pokazatelji kvaliteta proizvoda od mesa
Prerada ribe
Funkcionalna svojstva mesa ribe
Prerada mesa stoke za klanje
Funkcionalna svojstva mesa stoke za klanje
Obrada mesa stoke za klanje

Reprezentativne reference
Stajić Slaviša, Živković Dušan, Tomović Vladimir, Nedović Viktor, Perunović Marija, Kovjanić Nataša, Lević Steva & Stanišić Nikola (2014). The utilisation of grapeseed oil in improving the quality of dry fermented sausages. International Journal of Food Science and Technology, 49(11), 2356–2363.

Živković, D., Šobajić, S., Perunović, M., & Stajić, S. (2013). Seasonal variations in the chemical composition and fatty acid composition of selected fish species from the Danube River. Acta Alimentaria, 42(4), 473-480.

Živković, D., Stajić, S., & Stanišić, N. (2013). Possibilities for the production of meat and meat products with improved nutritional and functional value. In 10th International Symposium Modern Trends in Livestock Production, Belgrade, Serbia, 188-199.

Dušan Živković, Zorica Radulović, Stevica Aleksić, Marija Perunović, Slaviša Stajić, Nikola Stanišić, Čedomir Radović (2012). Chemical, sensory and microbiological characteristics of Sremska sausage (traditional dry-fermented Serbian sausage) as affected by pig breed. African Journal of Biotechnology Vol. 11(16), pp. 3858–3867.

Slaviša Stajić, Marija Perunović, Nikola Stanišić, Miroslav Žujović, Dušan Živković (2013). Sucuk (Turkish style dry-fermented sausage) quality as an influence of recipes formulation and inoculation of starter cultures. Journal of Food Processing and Preservation 37(5), 870-880.

Krstić, B., Jokić, Ž., Pavlović, Z., Živković, D. (2012). Options for the Production of Selenized Chicken Meat. Biological Trace Element Research, 146, 68–72.

Milovanovic, M., Zivkovic, D., Vucelic-Radovic, B. (2010). Antioxidant effects of Glechoma hederacea as a food additive. Natural product communications, 5, 61-63.

N. Stanišić, M. Petričević, D. Živković, M. M. Petrović, D. Ostojić-Andrić, S. Aleksić, S. Stajić (2012). Changes Of Physical-Chemical Properties Of Beef During 14 Days Of Chilling. Biotechnology in Animal Husbandry 28(1), pp 77–85.

Živković Dušan, Tomović Vladimir, Perunović Marija, Stajić Slaviša, Stanišić Nikola, Bogićević Nataša (2011). Senzorna prihvatljivost sremske kobasice izrađene od mesa svinja različite starosti. Tehnologija mesa 52(2), 252–261.

Živković, D., Miloradović, Z., Stanišić, N., Žujović, M., Radulović, Z., Perunović, M., Maksimović, N. (2010). The effects of goat meat usage in the production of traditional „sucuk“ sausage. Tehnologija mesa 51, 36–44.

Stajić, S., Živković, D., Perunović, M., Šobajić, S., Vranić, D. (2011). Cholesterol content and atherogenicity of fermented sausages made of pork meat from various breeds. Procedia Food Science, 1(0), 568–575. 11th International Congress on Engineering and Food; Athens, Greece.

Živković D., Perunović, M. (2007): Deklarisanje ribe i proizvoda od ribe, III međunarodna konferencija "Ribarstvo"- Zbornik radova, 325-332, Beograd, RS.

Živković D., Perunović, M., Radulović, Z., Jovanović, M. (2007): Održivost i senzorna svojstva ćurećeg mesa upakovanog u atmosferu zaštitnih gasova Tehnologija mesa, (47) 5-6, 204-207.

Udžbenici

Živković, D., Perunović, Marija (2012). Poznavanje mesa – praktikum. Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu.

Tekući projekti
2008-2010: "Unapređenje sistema upravljanja bezbednošću i kvalitetom u procesima proizvodnji tradicionalnih proizvoda od mesa sa ostvarenom zaštitom geografskog porekla" u okviru nacionalnog programa Biotehnologija i agroindustrija (Ev.broj TP 20121).

Drugi relevantni podaci
U stručnom radu dr Dušan Živković je ostvario aktivnu saradnju Poljoprivrednog fakulteta sa preduzećima iz industrije mesa, trgovine i usluga, kao i drugim naučnim i stručnim institucijama. Aktivno se bavi projektovanjem objekata za industriju mesa i projektant je većeg broja glavnih tehničko-tehnoloških i idejnih projekata za izgradnju i rekonstrukciju: objekata za klanje papkara, objekata za klanje pernate živine, objekata za rasecanje mesa, objekata za preradu mesa, objekata za rasecanje i preradu ribe, kao i objekata za hlađenje i smrzavanje mesa. Angažovan je kao sručni konsultant "SEECAP" i "DELOITE&TOUCHE". Autor je Pravilnika o kvalitetu i drugim zahtevima za ribe, rakove, školjkaše, morske ježeve, morske krastavce, žabe, kornjače, puževe i njihove proizvode (Sl.list SRJ 06/03). Član je komisije za ocenjivanje mesa i proizvoda od mesa na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.