pretraga
 
ћирилица срп-ћир latinica srp-lat english eng
 

dr Biljana Vucelić Radović , redovni profesor

Biljana Vucelić Radović  - Fotografija

Telefon

  • lokal: 3260
  • fiksni: 4413260

Elektronska pošta


Godina rođenja

1954.

Akademska karijera
  Godina Institucija Oblast
Izbor u zvanje 2009 Poljoprivredni fakultet, Beograd Prirodne nauke
Doktorat 1992 Poljoprivredni fakultet, Beograd Biotehničke nauke
Magistratura 1982 Hemijski fakultet, Beograd Hemijske nauke
Diploma 1977 Hemijski fakultet, Beograd Hemijske nauke


Uža naučna oblast
Biohemija

Spisak predmeta koje nastavnik predaje
Naziv predmeta Nivo studija
Osnovi biohemije
Studijski program:
  • Zootehnika
Osnovne akademske studije
Osnovi biohemije
Studijski program:
  • Biljna Proizvodnja - Modul:Ratarstvo i povrtarstvo
  • Biljna Proizvodnja - Modul:Voćarstvo i vinogradarstvo
  • Biljna Proizvodnja - Modul:Hortikultura
  • Biljna Proizvodnja - Modul:Fitomedicina
Osnovne akademske studije
Biohemija
Studijski program:
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Upravljanje bezbednošću i kvalitetom u proizvodnji hrane
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Tehnologija ratarskih proizvoda
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Tehnologija konzerviranja i vrenja
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Tehnologija animalnih proizvoda
Osnovne akademske studije
Biohemija hrane
Studijski program:
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Upravljanje bezbednošću i kvalitetom u proizvodnji hrane
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Tehnologija ratarskih proizvoda
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Tehnologija konzerviranja i vrenja
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Tehnologija animalnih proizvoda
Osnovne akademske studije
Viši kurs biohemije hrane
Studijski program:
  • Prehrambena Tehnologija
Diplomske akademske studije
Instrumentalne metode analiza
Studijski program:
  • Prehrambena tehnologija
Doktorske akademske studije
Odabrana poglavlja iz prehrambeno-tehnološke biohemije
Studijski program:
  • Prehrambena tehnologija
Doktorske akademske studije
Instrumentalne metode analize
Studijski program:
  • Poljoprivredne nauke - Modul:Ratarstvo i povrtarstvo
  • Poljoprivredne nauke - Modul:Voćarstvo i vinogradarstvo
  • Poljoprivredne nauke - Modul:Zootehnika
  • Poljoprivredne nauke - Modul:Melioracije zemljišta
  • Poljoprivredne nauke - Modul:Fitomedicina
  • Poljoprivredne nauke - Modul:Poljoprivredna tehnika
Doktorske akademske studije
Biohemija biljaka
Studijski program:
  • Poljoprivredne nauke - Modul:Ratarstvo i povrtarstvo
  • Poljoprivredne nauke - Modul:Voćarstvo i vinogradarstvo
  • Poljoprivredne nauke - Modul:Zootehnika
  • Poljoprivredne nauke - Modul:Melioracije zemljišta
  • Poljoprivredne nauke - Modul:Fitomedicina
  • Poljoprivredne nauke - Modul:Poljoprivredna tehnika
Doktorske akademske studije
Biohemija pčelinjih proizvoda
Studijski program:
  • Poljoprivredne nauke - Modul:Voćarstvo i vinogradarstvo
Doktorske akademske studije
Citološke, biohemijske i fiziološke osnove rastenja biljaka
Studijski program:
  • Poljoprivredne nauke - Modul:Melioracije zemljišta
Doktorske akademske studije

Oblast istraživanja
Biohemija hrane
Karakterizacija biljnih proteina i antinutritivnih faktora
Efekat genotipa, faze razvića i delovanja stresnih faktora na biljne proteine
Funkcionalna hrana i fitohemijska jedinjenja
Strukturne promene proteina leguminoza i cerealija prouzrokovane procesom prerade
Biohemijske osnove kvaliteta, autentičnosti i identiteta useva i hrane

Reprezentativne reference
1. Milovanovic, M., Zivkovic, D., Vucelic-Radovic, B. (2010): Antioxidant Effect of Glechoma hederacea as a Food Additive. Natural Product Communications 5(1):61-63

2. Brocic, Z., Jovanovic, Z., Stikic, R., Vucelic-Radovic, B., Mojevic, M. (2009): Partial root drying: new approach for potato irrigation. Cereal Research Communications 37:229-232. (Proceedings paper)

3. Savic, S., Stikic, R., Vucelic Radovic, B., Bogicevic, B., Jovanovic, Z., Hadzi-Taskovic Sukalovic V. (2008): Comparative effects of regulated deficit irrigation (RDI) and partial root-zone drying (PRD) on growth and cell wall peroxidase activity in tomato fruit. Scientia Horticulturae, 117:15-20

4. Pesic, M., Vucelic–Radovic, B., Barac, M., Stanojevic, S., Nedovic, V. (2007): Influence of different genotypes on trypsin inhibitor level and activity in soybean. Sensors 7:67-74.

5. Vucelic-Radovic, V.B., Nesic, M.V., Demin, A.M., Milovanovic, M.M. (2006): The B group vitamins and mineral elements in the selective removal of wheat kernel layers. Natural Product Communications 1(11):997-1002.

6. Pesic, M., Vucelic–Radovic, B., Barac, M., Stanojevic, S. (2005): The influence of genotypic variation in protein composition on emulsifying properties of soy protein, Journal of the American Oil Chemist’s Society 82(9):667-672.

7. Blanusa, T., Stikic, R., Vucelic-Radovic, B., Barac, M., Velickovic, D. (2000): Dynamic of seed protein biosynthesis in two soybean genotypes differing in drought susceptibility. Biologia Plantarum 43:55-59.

8. Veličković, D., Vucelić–Radović, B., Blagojević, S., Barać, M., Stanojević, S., Ljubičić, M. (1999): A modification of a method for phytic acid determination. Journal of Serbian Chemical Society 64(4):303-310.

9. Milovanović, M., Pićurić–Jovanović, K., Vrbaški, Ž., Vucelić–Radović, B. (1996): Antioxidant Effects of Anthriscus Sylvestris in Lard. Journal of the American Oil Chemist’s Society 73(6): 773–776.

10. Milovanović, M., Pićurić–Jovanović, K., Vucelić–Radović, B. (1994): Flavonoids of Anthriscus sylvestris (L.). Fitoterapia 4:376–377.

Tekući projekti
2008-2011: Unapređenje i razvoj oplemenjivanja i tehnologije proizvodnje soje. Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj Republike Srbije

2008-2011: Multidisciplinarni pristup upravljanja vodom za potrebe proizvodnje zdravstveno-bezbedne hrane i ublažavanja efekata suše u poljoprivredi. Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj Republike Srbije

2008-2010: Unapređenje kvaliteta i efikasnosti nastave/učenja na univerzitetu. Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj Republike Srbije

2007-2010: EU FP6 INCO-CT projekat: “A Centre for Sustainable Crop-Water Management (CROPWAT)”

Stručna usavršavanja
NRRC, USDA, Peorija, SAD (februar-oktobar1988.) istraživanje biljnih proteina

Univerzitet u Parmi, Italija (15.10-22.10. 2003.) istraživanje genetski modifikovane hrane

Univerzitet Hoenhajm, Štutgart, Nemačka (april, 2005.) reforma visokog obrazovanja u oblasti poljoprivrednih nauka

BOKU Univerzitet u Beču, Austrija (28.8-10.9. 2005.) razvoj kurikuluma

Drugi relevantni podaci
Dr Biljana Vucelić–Radović je mentor dve odbranjene doktorske disertacije i dva magistarska rada, kao i član komisija za odbranu više doktorskih, magistarskih i diplomskih radova. Autor je jednog univerzitetskog udžbenika, tri poglavlja u monografijama i više od 80 naučnih bibliografskih jedinica. Recenzent je dva univerzitetska udžbenika. Rad na međunarodnim projektima unapređenja nastave (programi Tempus i WUS Austria) omogućio je nabavku novih instrumenata i literature i doprineo stvaranju materijalne osnove za razvoj novih nastavnih planova i programa. Učesnik je više naučnoistraživačkih projekata Republičkog ministarstva nauke i tri projekta Šestog okvirnog programa Evropske Unije. Učestvuje u rukovođenju FP6 projektom CROPWAT, gde je zadužena za istraživanja iz oblasti biohemije i molekularne biologije. Kao koordinator sekcije i predavač deset godina je učestvovala je na Međunarodnoj letnjoj školi o održivom razvoju koju organizuje Međunarodna organizacija studenata poljoprivrede, IAAS-Pododbor Beograd. Kao član Organizacionog odbora učestvovala je u radu dva Jugoslovenska simpozijuma prehrambene tehnologije. Učestvovala je u radu Biohemijske sekcije Srpskog hemijskog društva i Jugoslovenskog biohemijskog društva, a član je Društva za fiziologiju biljaka Srbije, i American Oil Chemists' Society. Ad hoc je recenzent časopisa Journal of Scientific Agricultural Research, Beograd, Journal of the Science of Food and Agriculture, Velika Britanija i Natural Products Communications, SAD.