pretraga
 
ћирилица срп-ћир latinica srp-lat english eng
 

dr Miroljub Barać, redovni profesor

Miroljub Barać - Fotografija

Telefon

  • lokal: 3268
  • fiksni: 4413268

Elektronska pošta


Godina rođenja

1963.

Akademska karijera
  Godina Institucija Oblast
Izbor u zvanje 2007 Poljoprivredni fakultet, Beograd Biohemija
Doktorat 2002 Poljoprivredni fakultet, Beograd Biotehnologija
Magistratura 1993 Poljoprivredni fakultet, Beograd Biohemija u prehrambenoj tehnologiji
Diploma 1988 Poljoprivredni fakultet, Beograd Prehrambena tehnologija


Uža naučna oblast
Biohemija

Spisak predmeta koje nastavnik predaje
Naziv predmeta Nivo studija
Osnovi biohemije
Studijski program:
  • Zootehnika
Osnovne akademske studije
Osnovi biohemije
Studijski program:
  • Biljna Proizvodnja - Modul:Ratarstvo i povrtarstvo
  • Biljna Proizvodnja - Modul:Voćarstvo i vinogradarstvo
  • Biljna Proizvodnja - Modul:Hortikultura
  • Biljna Proizvodnja - Modul:Fitomedicina
Osnovne akademske studije
Biohemija
Studijski program:
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Upravljanje bezbednošću i kvalitetom u proizvodnji hrane
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Tehnologija ratarskih proizvoda
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Tehnologija konzerviranja i vrenja
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Tehnologija animalnih proizvoda
Osnovne akademske studije
Biohemija hrane
Studijski program:
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Upravljanje bezbednošću i kvalitetom u proizvodnji hrane
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Tehnologija ratarskih proizvoda
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Tehnologija konzerviranja i vrenja
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Tehnologija animalnih proizvoda
Osnovne akademske studije
Hemijske metode analize hrane
Studijski program:
  • Prehrambena Tehnologija
Diplomske akademske studije
Viši kurs biohemije hrane
Studijski program:
  • Prehrambena Tehnologija
Diplomske akademske studije
Hemijske metode analize
Studijski program:
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Tehnologija biljnih proizvoda
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Tehnologija animalnih proizvoda
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Tehnološka mikrobiologija
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Hemija hrane
Specijalističke akademske studije
Viši kurs hemije hrane
Studijski program:
  • Prehrambena tehnologija - Modul:Hemija hrane
Specijalističke akademske studije
Instrumentalne metode analiza
Studijski program:
  • Prehrambena tehnologija
Doktorske akademske studije
Hemijske i biohemijske transformacije proizvoda animalnog porekla
Studijski program:
  • Prehrambena tehnologija
Doktorske akademske studije
Odabrana poglavlja iz prehrambeno-tehnološke biohemije
Studijski program:
  • Prehrambena tehnologija
Doktorske akademske studije
Instrumentalne metode analize
Studijski program:
  • Poljoprivredne nauke - Modul:Ratarstvo i povrtarstvo
  • Poljoprivredne nauke - Modul:Voćarstvo i vinogradarstvo
  • Poljoprivredne nauke - Modul:Zootehnika
  • Poljoprivredne nauke - Modul:Melioracije zemljišta
  • Poljoprivredne nauke - Modul:Fitomedicina
  • Poljoprivredne nauke - Modul:Poljoprivredna tehnika
Doktorske akademske studije

Oblast istraživanja
Biohemija i biohemija hrane, instrumentalne metode u biohemiji hrane, hemijske i biohemijske transformacije u prehrambenoj tehnologiji.

Reprezentativne reference
1. Barać, M., Čabrilo, S., Stanojević, S., Pešić, M.; Pavlicevic, M., Zlatkovic, B., Jankovic, M. (2012): Functional properties of protein hydrolysates from pea (Pisum sativum, L) seeds, International Journal of Food Science and Technology, –in press

2. Žilić S. M., Barać M. B., Pešić M. B., Mladenović Drinić S. D., Ignjatović-Micić D. D., Srebrić M. (2011): Characterization of proteinş from kernel of different soybean varieties, J. Sci. Food Agric., 91:60-67

3. Pešić M., Barać M., Vrvić M., Ristić N., Maćej O., Stanojević S. (2011): Qualitative and quantitative analysis of bovine milk adulteration in caprine and ovine milks using native-PAGE, Food Chemistry,125 (4):1443-1449

4. Pesic, M., Barac, M., Vrvic, M., Kostic, A, Macej, O., Ristic, N. (2011): The distributions of major whey proteins in acid wheys obtained from caprine/bovine and ovine/bovine milk mixtures, International Dairy Journal, 21: 831-838

5. Barać, M., Čabrilo, S., Pešić, M., Stanojević, S., Pavlićević, M., Maćej, O., Ristić, N. (2011): Functional Properties of Pea (Pisum sativum, L) Protein Isolates Modified with Chymosin, Int. J. Mol. Sci., 12: 8372-8387

6. Marjanović, D., Jovanović, D., Baars, A., Barać, M. (2011): Effects of high hidrostatic pressure on the viscosity of β-lactoglobulin solution, Mljekarstvo, 61:135-144

7. Zilic, S., Milasinovic, M., Terzic, D., Barac, M., Ignjatovic-Micic, D. (2011): Grain characteristics and composition of maize specialty hybrids, Spanish Journal of Agricultural Research, 9 (1): 231-240

8. Stanojevic, S., Barac, M., Pesic, M., Vucelic-Radovic, B. (2011): Assessment of soy genotype and processing method on quality of soybean tofu, J. Agric. Food Chem., 59 (13): 7368-7376

9. Žilić, S., Barać, M., Pešić, M., Dodig, D., Ignjatović-Micić, D. (2011): Characterization of Proteins from Grain of Different Bread and Durum Wheat Genotypes, Int. J. Mol. Sci., 12 (9): 5878-5894

10. Barać M., Čabrilo S., Pešić M., Stanojević S., Žilić S., Maćej O., Ristić N. (2010): Profile and Functional Properties of Seed Proteins from Six Pea (Pisum sativum) Genotypes. Int. J. Mol. Sci., 11(12):4973-4990

Drugi relevantni podaci
Dr Miroljub Barać je koautor jedne monografije, jednog praktikuma i tri poglavlja u monografijama. Autor je preko 125 naučnih referenci, od kojih su 22 rada publikovana u međunarodnim časopisima. Recenzent je tri međunarodna časopisa, Journal of American Oil Chem. Soc., Mljekarstvo, i International Journal of Food Science and Technology, kao i u dva domaća časopisa, Journal of Scientific Agricultural Research i Arhiv za poljoprivredne nauke. Mentor je jedne doktorske disertacije, koja je u toku, a bio je član više komisija za odbranu doktorskih teza, magistarskih i diplomskih radova.