pretraga
 
ћирилица срп-ћир latinica srp-lat english eng
 

Katedra za tehnologiju konzervisanja i vrenja

Institut
Prehrambena tehnologija i biohemija

Šef katedre
Branislav Zlatković

Sekretar
Aleksandar Petrović

Katerdu čini 20 zaposlenih u različitim zvanjima, od toga 8 doktora nauka, 2 magistara, 2 asistenta, 4 stručna saradnika i 4 tehničara.



Nastava

Aktivnost Katedre za Tehnologiju konzervisanja i vrenja obuhvata rad u nastavi na osnovnim, master, specijalističkim i doktorskim studijama, naučnoistraživačkom i stručnom radu. Na osnovnim studijama, nastavnici sa Katedre učestvuju u izvođenju nastave iz predmeta: Principi konzervisanja hrane, Ambalaža i pakovanje hrane, Tehnološke osnove hlađenja, Tehnologija voća i povrća, Tehnologija prirodnih i mineralnih voda, Tahnologija voćnih sokova i osvežavajućih bezalkoholnih pića, Hlađenje i smrzavanje prehrambenih proizvoda, Projektovanje u prehrambenoj industriji, Tehnologija otpadnih voda, Tehnologija slada, Tehnologija vina I, Tehnologija jakih alkoholnih pića I, Tehnologija gotove hrane, Funkcionalna svojstva hrane, Tehnologija piva, Tehnologija vina II, Tehnologija jakih alkoholnih pića II, Osnovi tehnologije konzervisanja i vrenja, Konzervisanje i prerada voća i povrća i Tehnologija proizvodnje alkoholnih pića. Nastava na master studijama odvija se iz predmeta: Modeliranje i optimizacija postupka konzervisanja toplotom, Viši kurs tehnologije hlađenja i smrzavanja prehrambenih proizvoda, Viši kurs tehnologije voća i povrća, Viši kurs tehnologije gotove hrane, Viši kurs tehnologije piva, Viši kurs tehnologije vina, Viši kurs tehnologije jakih alkoholnih pića. Nastava na specijalističkim studijama odvija se iz predmeta: Tehnologija voća i povrća, Tehnologija gotove hrane, Tehnologija vina, Tehnologija jakih alkoholnih pića, Tehnologija hlađenja i smrzavanja, Tehnologija piva i slada, Senzorna analiza proizvoda od voća i povrća, Senzorna analiza jakih alkoholnih pića. Nastava na doktorskim studijama obuhvata predmete: Prehrambeno-tehnološko inženjerstvo, Odabrana poglavlja iz tehnologije hlađenja i smrzavanja prehrambenih proizvoda, Odabrana poglavlja iz tehnologije voća i povrća, Odabrana poglavlja iz tehnologije voćnih sokova i osvežavajućih bezalkoholnih pića, Odabrana poglavlja iz tehnologije gotove hrane, Odabrana poglavlja iz tehnologije slada i piva, Odabrana poglavlja iz tehnologije vina i Odabrana poglavlja iz tehnologije jakih alkoholnih pića.



Istraživanje

Naučna delatnost realizuje se u okviru Nacionalnih projekata koje finansira Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj, projekata Tehnološkog razvoja, Inovacionim projektima u saradnji sa privrednim subjektima i u okviru međunarodne naučne i tehničke saradnje sa naučnim ustanovama u inostrantsvu. Stručni rad realizuje se u raznim vidovima saradnje sa privrednim subjektima: konsaltingu, izradi projektne dokumentacije, kontroli kvaliteta i sl.

Članovi Katedre registrovani su u Akreditacionom telu Srbije kao eksperti u oblastima kojima se bave, kao i u Zavodu za Standardizaciju Srbije. Članovi su međunarodnih asocijacija, Instituta, Inženjerske komore Srbije itd. Kao članovi komisija učestvuju u izradi zakonskih akata i uključeni su u ocenjivanje kvaliteta proizoda u domaćim, ali i međunarodnim okvirima.



Osoblje

redovni profesor
Branislav Zlatković redovni profesor
Ninoslav Nikićević redovni profesor
Viktor Nedović redovni profesor
Ida Leskošek Čukalović redovni profesor

vanredni profesor
Predrag Vukosavljević vanredni profesor
Tanja Petrović vanredni profesor

docent
Snežana Stevanović docent
Aleksandar Petrović docent
Dragana Paunović docent

asistent
Saša Despotović asistent

stručni saradnik
Ljubiša Stanković stručni saradnik
Vesna Rašković stručni saradnik
Aleksandra Joksimović stručni saradnik

tehnički saradnik
Aneta Vladisavljević tehnički saradnik
Novka Tasić tehnički saradnik
Radosav Milošević tehnički saradnik