Вест

РТС, емисија Кућа науке: Пољопривредни факултет

Емисија Кућа науке - I део:

http://www.youtube.com/watch?v=eJASv6eQaDI

Емисија Кућа науке - II део:

http://www.youtube.com/watch?v=kHiZbm-Cfi8

Емисија Кућа науке - III део:

http://www.youtube.com/watch?v=FZQ_rLSf5Kw

 

Прва предавања у области пољопривредних наука одржана су 1853. године на Лицеју у Београду, а први предавач био је Јосиф Панчић који се сматра оснивачем науке о земљоделији.

Датум званичног оснивања Пољопривредног факултета је 28. март 1919. године, када су започела са радом два одсека: пољопривредни и шумарски.

Највећу заслугу за оснивање имао је Сима Лозанић, први професор агрикултурне хемије и тадашњи ректор Београдског универзитета. Од скромног почетка рада са неколико наставника Пољопривредни факултет данас има 500 запослених, а научно-истраживачки рад се обавља у оквиру 8 института, тридесетједне катедре и већег броја специјализованих лабораторија и огледних добара. На овом факултету од оснивања до данас дипломирало је око 19.000 студената а одбрањено 955 докторских дисертација.

У емисији Кућа науке видећете и пољопривредно добро Радмиловац које је 1941. године Пољопривредном факултету завештао Милан Вукићевић, тадашњи министар финансија, да би студенти могли да обављају праксу.

Поред професора и студената овог факултета саговорници су били и бивши студенти који данас раде на престижним европским Универзитетима.

 

Уредник Александра Шарковић

Редитељ Милица Митровић

Монтажер Милан Радичевић